Квадрати с кромид лук, маслини и сирене

Квадрати с кромид лук, маслини и сирене

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За тестото: Маята и половината от топлата вода се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин. или докато заприлича на крем и стане готова.

Пресятото брашно и сол се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други съставки от рецептата. Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин.

Когато тестото стане твърдо и спре да лепне, се удря върху плота няколко пъти. Тестото трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.

Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.

Плънката: Лукът се реже на тънки филийки, вари се с 2 с.л. от розмарина, мащерката и розмарина около 10 мин. Поръсва се със солта и се оставя да изстива. Фурната се загрява предварително до 220 градуса. Маже се голяма тава за печене с масло.

След като тестото е втасало се разточва на кора с дебелина около 3 мм, която се реже на квадрати. Върху всеки триъгълник се разстила от сиренето, маслините, лучената смес и останалия зехтин. Триъгълниците се прехвърлят в тавата и се пекат около 12 мин., докато променят цвета си в златистокафяви.

Източник: gotvach.bg

Последни новини