Да си пасем родопския добитък в Гърция, предлага депутат от БСП

Създаване на трансгранични преходи за миграция на животните между България и Гърция ще подпомогнат развитието на животновъдството в Родопите. Това обяви на среща с фермери в горното поречие на река Арда депутатът от Коалиция за България от област Смолян инж. Димчо Михалевски.

Депутатът,  който е член на парламентарната комисията по земеделие и гори, се срещна със собственици на овцеферми, кравеферми и   преработватели на мляко в региона на община Смолян. Михалевски представи пред фермерите екзотичната идея за размяна на паша през зимата и лятото с гръцките животновъди.

Идеята била залегнала в план за развитие на животновъдството в Родопите и предвижда през зимата родопските фермери да слизат в топлите части на Гърция, за да пасат животните.

„Лятно време пък гръцките фермери ще имат достъп до високите части на планината за паша, тъй като при тях всичко изгаря”, обясни Михалевски. По думите му двете държави могат да предоставят терени за изграждането на временни кошари, в които животните да пребивават. Това обаче ще е възможно едва след приемането на страната ни в Шенген и сключване на двустранни споразумения с Гърция, за да се обособят коридори за миграция на животните към Беломорието.

“Това ще позволи разходите за изхранване на животните през зимата да паднат драстично, а и ще насърчи двустранните отношения”, коментира червеният  депутат.

Инж.Димчо Михалевски, депутат от БСП от Смолян

Според анализите тежката зима в планината обрича повечето животновъди на фалит, заради високите цени на фуражите и тревните смески за добитъка.

Депутатът призова за картиране на всички стари пътища между България и Гърция в Родопите, за да може след влизането ни в Шенген, те да се разработят като коридори.

“Разработеният от нас план е много по-реалистичен като перспектива и икономическо развитие на Родопите, от лансираните втора година “стотици” работни места в рудодобив и прочие”, коментира още инж. Михалевски, и допълни, че планът е приложим за всички гранични региони с Гърция.

Той се ангажира да ползва местни фермери като консултанти за разработването  на нови програми и проекти за сектора. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини