Община Сливен със ”Златен ключ” от ПДИ за прозрачност

    Община Сливен получи една от големите годишни награди, които Фондация “Програма достъп до информация“ връчи за 14-ти път на Международния ден на правото да знам-28-ми септември.

    Церемонията по раздаването на призовете мина снощи в столичния литературен клуб „Перото“.

    Община Сливен беше оценена заради високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по Закона за достъп до обществена информация, включително въведените с измененията от края на 2015 г. промени в Категорията “Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани”.

    Призьори бяха излъчени в още пет категории, някои от тях с негативна номинация.

    Златния ключ за гражданин, използвал най-активно правото си на информация получи Мариета Сивкова. Ямболийката упорито е използвала всички механизми на ЗДОИ, като включително е стигала до съд с цел да разбие статуквото на негативни тенденции, свързани с прозрачността на информацията на местно ниво.

    Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация за постигането на по-голяма прозрачност в процеса на управление и администриране на волейболния спорт чрез прилагането на Закона, като организация награда „Златен ключ” беше присъдена за Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“.

    В Категорията“Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация” голямата награда е за Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” във Варна за последователно и резултатно използване от него на ЗДОИ в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.

    Във всички категории бяха раздадени е по три грамоти.

    Антинаградата „Катинар” за институция, която не изпълнява задълженията си и нарушава правата на гражданите по ЗДОИ, получи Държавна агенция за бежанците при МС. Анти номинацията е заради системното неизпълнение на задълженията по закон за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, както и за неотговарянето на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, антиточки за тази награда на ДАБ носи и липсата на бюджети и финансови отчети на страницата на институцията.

    „Срамота” влиза в архивите на община Елин Пелин – за неизпълнение на задълженията по ЗДОИ, свързани с активната прозрачност и за продължаващата тенденция на мълчаливи откази по заявления за достъп до информация.

    За най-абсурден или смешен случай за достъп до информация беше определено искането на Комисия за енергийно и водно регулиране за присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне по заявление за предоставяне на търсената информация на заявителя. Затова й КЕВР получи антинаградата „Вързан ключ”.

    Всяка година носителите на наградите се определят след свободни номинации на сайта на ПДИ. Наградените тази година бяха излъчени сред 41 номинирани.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини