Скандал разцепи гайдарските среди, състави отказват да подкрепят Гайдарската Асоциация оглавявана от Петър Янев

Гайдарски състави от Смолян, Девин и други градове отказват да подкрепят учредената наскоро Българска национална гайдарска асоциация.

Че не подкрепят асоциацията и няма да присъстват на Общото събрание на 5 ноември т.г. в София, днес обявиха пред Смолян Бгвести.нет гайдарите от състав „101 каба гайди“ в Смолян. Да огласят позицията на състава ни потърсиха продуцента Никола Марковски, Калин Киндов, член на Управителния съвет и гайдарят Младен Настанлиев. Те обявиха, че не са съгласни с начина на уредяване- нестопанската организация е създадена набързо и на тъмно в София, без да бъдат информирани съставите, не са запознати с Устава на Асоциацията, не са ясни целите на формацията, обявена като „обединяваща“ гайдарите от България. „Ние не сме разединени, напротив-ние бяхме двигател на събития като събора на Рожен и поставяне на рекордите „Гинес“ с най-много гайдари на една сцена“, коментираха от 101 каба гайди. Недоумение за тях буди и седалището на Асоциацията, защо е София, а не Смолян или друг град в близост.

Основният състав на каба гайдите - 90% е в Смолян и региона. Идеята за обединяване противоречи на начина на създаване, 2/3 от състава е извън София и за всяко нещо трябва да се пътува до там, обосноваха се от 101 каба гайди и допълниха, че зад тях застават и други колеги от Смолян, както и състав „Девин“ с ръководител Емил Чолаков, „Гайдарски състав Капитан Петко войвода“-София, с ръководител Иван Балабанов, гайдарските школи от Варна също са на тази позиция.

Освен несъгласие с начина на учредяване, друго сериозно възражение е избора на Петър Янев за председател. „Той /б.а.Петър Янев/ не е лицето, което ще ни обедини, той няма доверието ни, заради други действия и бездействия“, обявиха тримата гайдари, двама от които в Управителния съвет на „101 каба гайди“. Те категорично отхвърлиха и подозренията, че техния протест е заради вътрешни стари конфликти с по-стария гайдарски състав „100 каба гайди“ с ръководител Тодор Тодоров.

Потърсихме Петър Янев за позиция относно скандала, като той реагира спокойно на въпросите и не скри, че начинанието има и чисто бизнес основа. Отрече обаче, че нещата са правени на тъмно, без да са информирани съставите за предстоящото учредяване. Отхвърли и обвиненията, че има нещо скрито в целите на сдружението.

„Имали сме срещи и в Златоград, и в Смолян, и на други места, говорихме, обяснихме какво правим. Нормално е да имат притеснения, но никой нищо не иска от тях“, каза Петър Янев, който заедно с Костадин Илчев, Веселин Козарев, Тодор Кайков, Димо Железов и Румен Стоянов са сред известните гайдари -учредители. Янев призова всички гайдари да се присъединят към общото събрание на 5 ноември 2017г.

„Там ще си говорим, ако искат ще се избере друг управителен орган, на общото събрание да гласуват. Това е инициатива, която ще е полезна за всички“. За избора на София за седалище на Сдружението той обясни: „В София е учредена, защото там са големите възможности. Там е и бизнесът, който ни подкрепя финансово, както и артасоциации. На обяда, /б.а. празничен обяд планиран за след общото събрание в неделя/ като дойдат 100 души по 30 лв. ето ти ги 3 хиляди лева. Това са много пари.“

Според инициатора за създаване на Национална гайдарската асоциация Теодора Игнатова, идеята е да се опазва и съхранява фолклора. Тя каза, че като председател на друга международна организация е решила да направи гайдарската, за да „не загубим корена си“. Игнатова обясни, че няма връзка с гайдите, но има опит в тази дейност в други държави, а от 3 години живее отново в България и може да допринесе за съхраняване на фолклора и гайдите. „Всичко е прозрачно, дават се отчети, всеки, който желае може да дойде на Общото събрание и да стане член, да гласува и участва в дейностите“, каза Игнатова.

Как ще се развие конфликтът не е ясно, както и дали ще се намери обща кауза, която да обединява наистина, а не да създава конфликти сред едни от -най-любимите състави каквито са гайдарите.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини