Смолян е абсолютен първенец по показател образование в страната

Изображение 1 от 2


    Област Смолян е абсолютен първенец по състояние на образованието, сочи последното изследване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: показатели за развитие 2017". То беше официално представено преди дни. Според анализа на ИПИ Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията „Образование” в тазгодишното издание.

    Цитирани са и конкретни показатели. Смолян продължава да е областта с най-нисък дял на повтарящите учебната година 0,08% при 1,09% за страната. Най-нисък е и делът на отпадналите от основното и средното образование – 0,74% при 2,96% за страната. Областта отчита и най-голям относителен брой на преподавателите – 106 на 1000 ученици при 75 на 1000 ученици за страната. Смолян е областта с най-добро представяне на зрелостните  изпити  през  2017  г., измествайки столицата от първото място. Впечатляващото развитие на образователната система в областта през последните няколко години се дължи на наистина целенасочените усилия за утвърждаване на образователна общност, квалификация на учителите, допълнителни извънучилищни занимания, индивидуален подход към учениците. На матурата по БЕЛ учениците от областта достигат среден успех от 4,42 при 4,22 за страната. Делът на двойките пък е 3% при 8% за страната.

    Тазгодишното издание на Института за пазарна икономика "Регионални профили:показатели за развитие 2017" като цяло коментира, че качеството на образователната система в България продължава да е ниско. Делът на отпадналите се повишава в последните данни, а през 2016 и 2017 г. делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити.

    Представянето на 28-те български области по редица образователни индикатори показва и големите разлики между отделните области. За поредна година обаче първенците в класирането са областите Смолян, София (столица) и Велико Търново, като за отбелязване е че Смолян е абсолютен лидер.Според анализа на ИПИ Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията „Образование” в тазгодишното издание.

    СмолянБгвести
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ве
      Венко
      3 0
      19:23, 1 дек 2017
      ”целенасочена работа на Регионалния инспекторат по образование ” затова ли му сменихте Директора? Щото ако нещо е добре и трябва да го спънем!
    Последни новини