Родопско село скочи срещу мераците на сириец да прави джамия

Сдружение „Родопски хайдути“ активно подкрепя жителите на родопското село Лъкавица в община Лъки, които не искат възстановяването на молитвен дом в селото, което цели гражданинът със сирийски произход Ахмет Ал Юсев. Заради растящото напрежение сред населението, на 29 март представителна група от 7 души от Сдружението се срещна с кмета на общинския център Лъки инж. Валентин Симеонов,

„На срещата ни беше обещано, че няма да се допусне каквато и да е било постройка, без документална обосновка и най-важното без желанието на местните хора“, обяви председателят на патриотичното сдружение Манол Руженов и добави, че кметът на Лъки е обещал и пълно съдействие за жителите на село Лъкавица, които не искат там да има джамия и продължават да отстояват позицията си.

Местните хора са против строежа и възстановяването на мюсюлмански храм, към което се стреми сириецът, живеещ от години в Лъки. Сградата не е била джамия, а в регистрите на общината е записана като мечит (малък мюсюлмански молитвен дом и странноприемница), който не се ползва повече от 70 години. Ахмед Ал Юсеф се опитва да направи молитвен дом, а населението е против това да се прави без тяхното съгласие. Хората са в недоумение и как човек, който не се води никъде на работа, разполага със средства да възстановява такива сгради.

В инициативния комитет са кметският намесник на селото Трайчо Мешев и съпругата му Галя Мешева, подкрепя се от 20-тината жители на с. Лъкавица, както и от много хора град Лъки и околията. Те са категорични, че няма да спрат да се борят за разрешаване на проблема и започват подписка в подкрепа на инициативния комитет от Лъкавица.

„Организацията ни е сезирала органите за вътрешна сигурност относно дейността на сириеца Ахмет Ал Юсев. Ние оставаме в готовност да помогнем по всякакъв начин на тези достойни българи от едно малко родопско селце, които бранят всеки сантиметър от бащината земя в името на България“, коментира още Руженов.

Според него в случая „Родопски хайдути“ изразяват гражданската си позиция, тъй като в устава на организацията е залегнала идеята, че ще се противопоставя по всякакъв начин срещу опитите за вмешателство и подмяна на българската идентичността на родопските българи, независимо дали те са християни или мюсюлмани. Всичко това ни провокира да търсим истината и да не допускаме хора с чужда идентичност да се бъркат във политическите, верските и културните настроения и нагласи на българите“, категоричен е Манол Ружинов.

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    Иван
    6 0
    15:04, 2 апр 2018
    Дали в Сирия и ще дадат на християните да си построят църква,ааааааааааа?България вече не е на българите.
  • 2
    Si
    Simeon_Hasan
    1 -3
    15:35, 3 апр 2018
    Абе, какво се правите на улави? В Лъкавица са 100% ****** - будистки храм ли да се изгради? Освен това както пише в самата статия става дума за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, а не за нов градеж т.е. на същото място е имало храм, който е действал сигурно стотици години и предците на всичките тези "патриоти" са се молили в него. Срамното е, че трябва да дойде някой от хиляди километри за да ВЪЗСТАНОВИ храм строен от техните деди, е те малоумниците вместо да помагат се правят на ощипани невести ;)
    • Аз
      Аз
      2 0
      22:23, 10 апр 2018
      Ами защо не възстанови църквата ? България е християнска -православна държава . Ако вие искате джамия бегай към арабските страни.

Още новини

Последни новини