Уникална чешма край Тревистото езеро отново потече след четвърт век

Уникална чешма, направена от ръчно дялани камъни и скрита в гората повече от 25 години отново дава вода на пътници и туристи към едно от най-посещаваните езера край Смолян. Каменната чешма с два чучура беше открита преди няколко седмици от младежите, отишли да чистят от боклуци и паднали дървета в района и бреговете на Тревистото езеро.

За нея им разказали хижарите на хижа „Смолянски езера“, които познават идеално района.

Водата била прекъсната заради срутване и чучурът пресъхнал преди 25 години. Красивото творение на неизвестен майстор се намира от ляват астрана на пътя, непосредствено преди езерото. До сега минаващите от там не са я виждали заради гъстата растителност, а сега вече е част от красивия пейзаж и от нея може всеки да си утоли жаждата.

Младите смолянчани от сдружение КОРЕКТИВ, които извършиха екологичната акция за езерото и отново възстановиха чешмата, събират данни за нея-кой е майсторът й, какъв е поводът за направата и друга информация.

Идеята е да се постави малка табела с информация за туристите, а според местни майстори чешмата наистина е красива и уникална не само заради изкусно дяланите и добре напаснати камъни. Възрастни хора си спомнят, че някога на върха й имало метален орел, който също може да бъде възстановен и да краси крайпътния извор облечен в камък.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини