Хаос в отчетността на музея,Петков се скатава

Пълен хаос цари в отчетността на Регионалния исторически музей в Кърджали,установи проверка на Кърджали бг вести. Най-тежка е ситуацията с приемането на дарения. На дарителите не се издават изискваните от нормативната уредба квитанции. Ако сте много настоятелен могат да ви дадат протокол на хвърчащ лист и без печат. Иначе за пред медиите се връчват грамоти за дарения, които обаче нямат никаква отчетна стойност.

 Бъркотията е пълна и при предаването на материалите от разкопките на Перперикон.Те обикалят етажите на музея, докато попаднат в реставраторското ателие, а след това и в хранилището. Необходимите приемо-предавателни протоколи не се попълват.

 Всичко това създава идеални условия за кражби. Вече има сигнали, че много находки във фондовете са подменени.

 Най-ценните дарения предадени  на музея също липсват. Сред тях са девитът/мастилница с хранилище за пера/на Васил Левски и бронзова лула, която според дългогодишния уредник на музейната сбирка в Крумовград Иван Делиагов е принадлежала на Настрадин Ходжа. Предметите са предадени от анонимен дарител през 1993 г. Той не е получил нито квитанция нито протокол за дарението. И двете находки са били част от експонатите на музейната сбирка в Крумовград. При ремонта й преди повече от двадесет години са загубени.Открити са случайно на тавана на съборена вече сграда.

 Отговорен за ситуацията е директорът Павел Петков.Служители твърдят, че неразбориите са от години, но през последните месеци са приели сериозни размери. Единствения начин да се пресекат злоупотреби и да се върнат изчезналите предмети е да се извършат спешни инвентаризации на фондовете. Ако има липси на ход е прокуратурата.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини