Глобул мачка бивша учителка за 600 лева

Пенсионираната учителка Делка Кирева с папка документи от кореспонденцията с компанията

Глобул вгорчи дните на пенсионираната учителка по английски език в Хасково Делка Кирева, като вече две години я преследва да плати 647 лева, без да й обясни защо.

Началото на сагата започва с договора с мобилния оператор през декември 2009 година. Контрактът е едногодишен, а месечната такса е 19 лева.

На 1 март следващата година жената получава две писма от оператора. В едното я информират, че дължи 20.53 лева от сметката за февруари. С другото писмо обаче, от същия ден, й търсят 626.87 лева. Общата сума е 647.40 лева. И никой не й обяснява откъде идва тази цифра. В писмото пише, че това е „неустойки за предсрочно прекратяване на договори за услуги“.

"Аз договор не съм прекратявала", твърди Кирева. Според договора при предсрочно прекратяване абонатът дължи неустойка в размер на сумата от таксите до края на контракта. Дори в този случай обаче парите не би трябвало да надхвърлят 10 месечни такси, или 190 лева.

„Някъде към края на февруари отидох да си платя сметката. Беше 170 лева, но имах в себе си само 150. Платих тях, момчетата ми казаха, че няма проблем и в близките няколко дни да мина да платя остатъка", разказва Делка Кирева. Дни след това възрастната жена получава двете писма с внушителната обща сума. И едва не получава инфаркт.

Представителите на Глобул в Хасково не могат да й обяснят нищо, защото, по думите й, нещата се движели в централата в София.

Малко по-късно задължението й е продадено на „С.Г. Груп“ ООД. В качеството си на цесионер тази фирма изпраща заплашителни писма на възрастната жена. Бележки в агресивно кървавочервено, на които с тлъсти заплашителни букви пише „Обадете се незабавно“. Съобщението е в черна траурна рамка, както можете да видите на снимката.

Преди дни цесионерът „С.Г. Груп“ е внесъл иск в хасковския районен съд. Съдията Нели Иванова издава съдебна заповед за изпълнение на парично задължение. В заповедта са описани претенциите на „С.Г. Груп“, от които отново не става ясно откъде всъщност идва въпросното задължение от 647.40 лева. За сметка на това обаче са прибавени допълнителни разходи, които „С.Г. Груп“ също претендира да й се платят – 135.43 лв. .- лихва за забавяне, както и направените по делото разноски – 205 лева. Така борчът на бившата учителка по английски език набъбва и се закръгля към хилядарка.

Хасковският съд все пак прави уговорката, че тази заповед е съставена единствено по информация от кредитора и не е проверявана от съда. Ако в 14 дневен срок Делка Кирева възрази пред съда писмено, тази заповед не влиза в сила. Пенсионираната учителка бе категорична, че ще подаде писмено възражение до съда. Така вероятно ще се стигне до процес, който Haskovo.net ще следи особено внимателно и ще ви информира своевременно.

Опитите ни да се свържем с Глобул за тяхната гледна точка по случая удариха на камък.

Оказа се, че няма връзка с Глобул.

Като оставим настрана подтекста на горното изречение, в сайта на компанията с отдел „Връзки с обществеността“ може да се влезе в контакт единствено по имейл. В 11 часа днес Haskovo.net изпрати писмено запитване до Глобул за случая с Делка Кирева, като предупреди, че ще очаква отговор до 15 часа, след което ще публикува материала. Към този момент отговор от Глобул няма. Ако пристигне такъв, той също ще бъде публикуван.

В отчаянието си бившата учителка се е свързала с офиса на гражданско сдружение „Днес“, което от началото на месец март се помещава на ул. „Отец Паисий“ 25, ет. 2, офис 5. телефонът на сдружението е 038/590 284. Всички, които се чувстват ощетени от монополистите, могат да потърсят помощ от „Днес. В офиса има юрист, който ще им даде безплатни консултации и ще ги насочи към кого да се обърнат.

Координатор за Хасково на гражданското сдружение е художникът Симеон Тодев. Той напомни, че след акцията на „Днес“, в която бяха събрани над 700 000 подписа, бяха отбелязани известни успехи в борбата на обикновения човек с монополистите. Например новият закон, който премахва автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори. Сред завоюваното от „Днес“ е промяната в закона, според която абонатът има право да прекрати договора си във всеки момент с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойка. Това отмени точно стария нормативен текст, който вгорчи дните на Делка Кирева.

И по ирония на съдбата неустойките за предсрочно прекратяване на договора вече не са в сила.

Тодор Кръшков

Двете писма от Глобул в един и същи ден - едното иска 20 лева, другото - 600
Заплашителните писма от цесионера
Делка Кирева и Симеон Тодев в офиса на сдружение "Днес"
Съдебната заповед за плащане
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини