С Възрожденски изпит като в "Под игото" честваха 160 години образование в Златоград

Гвоздеят на честванията беше възстановката на годишен изпит, в който децата пресъздадоха вълненията в края на учебната година на връстниците си през Възраждането

С театрална възстановка на годишен изпит от времето на Възраждането и богата програма от песни, танци и рецитал, беше отбелязан празника на СОУ „Антим І” в Златоград и 160 години просветно дело.

На входа на първото взаимно училище кметът на общината Мирослав Янчев и директорът на най-голямото училище в града Жечка Хаджийска откриха паметна плоча на Яков Змейкович - един от първите възрожденски учители в Златоград, оставили ярка диря в светското образование на града.

По случай годишнината бяха отличени заслужили учители, наградени бяха и училищният танцов състав „Мераклийче”, клубът по баскетбол към школото, който е републикански ученически шампион за 2010 г.

Юбилейното честване продължи с богата програма, подготвена от учениците.

В двора на училището, изградено със средства на златоградчани през далечната 1852 г., приветствия поднесоха официалните гости, сред които и главният секретар на МОМН Красимир Вълчев, който поднесе поздравителен адрес от името на министъра на образованието Сергей Игнатов и подари интерактивна дъска на учебното заведение.

Честванията са под патронажа на народния представител Недялко Славов, който е възпитаник на СОУ „Антим І” и кмета Мирослав Янчев.

Депутатът изрази признателност към всички бивши и настоящи учители, които са изградили културния и образователен облик на Златоград като лидер в Родопите.

Празникът завърши с хора  и песни на мегдана в центъра на Етнографския комплекс в Златоград.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини