Одитът в планетариума показал финансови нарушения-сезирани са полиция и прокуратура

Община Смолян е подала сигнал до полицията и прокуратурата относно нарушения, констатирани след направения одит в Планетариума.

Това каза на пресконференция в общината кметът Николай Мелемов.

Той обясни, че в доклада от одита, събран в близо 70 страници, проверяващите са описали множеството нарушения в научната институция.

Главният финансист на общината Венера Аръчкова допълни, че повечето от тях касаят липса на финансова дисциплина, като са продавани материали, които не са били заведени.

”Има не отчитане на приходи и разходи, тепърва вещо лице ще направи изчисления на щетите за общината”, обясни Аръчкова.

Предстои финансовият одит да направи проверка в Планетариума и за периода от 2009г. и 2010 г.

От своя страна кметът Николай Мелемов допълни, че за в бъдеще финансовите ревизии ще се правят постоянно, като ще се правят периодични цялостни проверки на институциите, които са второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Мелемов каза още, че одитът е независим и ако сега проверява миналото управление на общината, то след това ще проверява и настоящото.

До момента са извършени 10 проверки, а сред проверяваните институции са кметства, читалища, училища, галерията в Смолян.

Финансовата проверка на делата в Планетариума започна след скандала с назначението на новата директорка Яна Бечева, срещу която се противопостави целият колектив на институцията в родопския град. Работещите там продължават да твърдят, че конкурсът за избора й бил е манипулиран, а програмата на новата директорка преписана и плагиатствана.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини