Певици останали без носии заради тормоз от ДПС

Депутатът Михалевски дари пари за премени на местните самодейки, веднага след като чу неволите им

Самодейният фолклорен състав от родопското село Буйново е останал без носии, защото местното ДПС оказвало натиск. От своеволията се оплакаха на депутата от БСП инж.Димчо Михалевски, който бе специален гост на традиционния празник на селото, празнуван в продължение на три дни с футболен турнир между отборите на всички съседни села и народно веселие.

Председателят на читалището в селото от община Борино, бил от Догановата партия. Той обаче допускал в читалището единствено членове на движението, разказаха пред депутата жените от местния самодеен състав „Кокиче”.

Под ключ останали и носиите на фолклорния състав и за да поздравят хората за празника жените от “Кокиче” сами започнали да си шият премени, но успели да направят само за пет от участничките.

Михалевски дари на групата 2000лв., с които всички 15 участници ще получат нови традиционни за района облекла.

Депутатът заяви, че след като групата се сдобие с новата премяна, ще я покани да изнесат концерт в Народното събрание.

Михалевски каза още, че ще сезира Министерстово на културата за проблемите с читалищния председател, защото е недопустимо подобно поведение.

На празника обаче пред Михалевски се разказаха и други проблеми, създадени от местните активисти на ДПС. Жител на селото алармира, че представители на партията организирали събрания в региона, на които карат възрастни хора да се подписват на документи, които  не разбират. След това обявявали присъствалите на събранията за членове на партията.

В Буйново, инж. Михалевски изгледа мача между отборите на околните села Грохотно и Змейца. Много жители на селото обаче също използваха присъствието на народния представител и поставиха проблеми, свързани с получаването на субсидии и закупуването на нови млечни квоти.

Михалевски даде уверение на кмета на селото, че като член на Комисията по земеделие и гори ще следи от близо проекта за ремонт на пътя от Ягодинската пещера до селото, който се финансира от Програмата за развитие на селските райони.

Обсъдена бе и възможността след приемането на България в Шенген да се реализира пътна връзка между Буйново – Кожаре и Паранести в Гърция. Разстоянието е малко, а наличието на горски път от гръцка страна би улеснило строежа. Според местните това ще позволи много млади хора да се захванат с отглеждането на овце, защото ще имат достъп до Беломорието през зимните месеци. Депутатът увери, че лятото отново ще посети селото заедно със семейството си, за да види новата туристическа забележителност – “Орлово око”, както и да обиколи поне една от шестте нови екопътеки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини