Американец от Корпуса на мира рекламира уникални родопски ягоди

Всеки уикенд, от 30-ти Юни до 19-ти Август, в девинското село Осиково ще има ягодов пазар.

От 12 ч. до 17 ч. всяка събота и неделя, любителите на екологично чистите и ароматни плодове, произведени в местните стопанства, ще могат да си закупят току що набрани ягоди.

В изключително живописното село, разположено на върховете между трите области, от няколко години се отглеждат специални високопланински сортове от ароматния плод.

Да популяризира местното ягодово производство се зае доброволецът от Корпуса на мира Камерън Отис, който е влюбен в Осиково и нарича себе си „най-късметлия доброволец”.

Вкусният плод се превърна в символ на поминък и на оцеляване на земеделците в девинското село, което е най-големият производител на култивирани планински ягоди в страната.

Първият, който се решил да замени картофопроизводството с ягоди, бил Давид Калканов. След него и други го последвали, след като видели, че макар и нежен, този  плод е  по-изгодна селскостопанска култура. Декарите нараснали до 500 на впечатляваща  надморска височина 1000 – 1250  метра.

Миналата година местните хора организираха и първия Фестивал на ягодата, на който показаха първокачествена продукция и уникални ягодови специалитети.

Освен това варят и невероятна ягодова ракия,която е естествен афродизиак.

Повече от 25 години селото нямаше асфалтов път и стопаните возеха щайгите с мулета. Осиковчани обаче успяха да получат асфалт след близо четвърт век

черен път лично от премиера Бойко Борисов, който откри трасето миналата година.

Затова сега доброволецът Камерън Отис безстрашно призовава любителите на пътешествия и аромати да тръгнат към родопското село, за да вкусят истински български продукт. „По-добре да караме малко (около час от Пловдив и толкова от Смолян), от колкото да купуваме чужди безвкусни плодове, убеден е американският доброволец.

Снимки:www.osikovo.eu

Щиляна Чакърова

.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини