Цветанов събира дарения за ново стадо на пострадалия от вълци овчар в Родопите

Министър Цветан Цветанов ще организира дарителска кампания сред депутати, общински съветници и кметове, както и в структурите на ГЕРБ, за да се съберат пари за ново стадо на пострадалия от вълчите глутници родопски овцевъд Красимир Демирев.

„Всеки като отдели по 10-20 лв. от личните си средствата, ще може да съберем сумата от около 10 хиляди лева, с които да си купи животни от породата Средно родопска овца, която човекът е отглеждал и е подходяща  за тези условия”, заяви Цветанов в Рудозем на среща с хората от региона. Той разговаря лично с пострадалия фермер, който му разказа за попиляното си от озверели вълци стадо. Демирев отглеждал около 300 животни край рудоземското село Мочура, което вълците издавиха в средата на август.

Вицепремиерът обясни, че веднага е разговарял със земеделския министър Мирослав Найденов, който чрез шефа на Ловно-рибарския съюз, да организира ловни хайки за прочистването на района от вълчите глутници.

Местните животновъди са в ужас, след като вълците разкъсаха  и издавиха 62 овце от елитното стадо от защитената порода Среднородопска овца, отглеждани от Демирев.

Животновъдът дни наред събира труповете на животните в радиус от 3 км.из гората и е на прага на фалита.

Щетите са за над 12 хиляди, а  няма механизъм за обезщетяването на стопанина.

„Щетите са много големи, но не съм очаквал тази помощ от държавата и благодарение на министър Цветанов с тези средства ще успея да ги възстановя в голяма степен, семейството ми няма да фалира и ще успея да продължа да се изхранвам по честен начин”, призна овчарят.

В този момент вицепремиерът разтвори ръцете му и попита:

 „Виждате ли какви са ръцете на този трудов човек - това не са мазоли от кафета и разходки, сега трябва да му помогнем, пък като дойдем пак догодина, ще почерпи с едно овче мляко”, пошегува се Цветанов и допълни, че овчарят няма да плаща санкции за убитите овце заради договора му с фонд „Земеделие”.

„Трябва да помагаме на хората, личните им проблеми трябва да се ангажират всички, които могат да помогнат.Така помогнахме и за бедствието в Бисер”, заключи Цветанов.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини