Военна прокуратура продължава проверките за източване на пари за квартири

Прокуратурата проверява и смолянски военни за източване на пари за квартири.

След заведените дела, 3500 военни от района на военната прокуратура в Пловдив, който обхваща шест области от Южна България - Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Хасково, доброволно са се отказали да получават средства от бюджета на МО за квартири.

Проверките на армейските обвинители обхващат периода 2008 - 2011 г. Ревизиите продължават и в момента. 

В много от случаите военните са се картотекирали, че живеят на свободен наем, и са получавали пари за това всеки месец, а в същото време са живеели в собствени жилища. В далаверите са били включени и други трикове като прехвърляне на имоти на роднини. Информацията е от военно-окръжния прокурор полковник Емил Ангелов,цитиран от „Дарик” радио.

„Смятам, че повечето от отказалите се са вземали неправомерно пари и са с гузна съвет”, добави обвинителят. По думите му през 2008-а в казармите в 6-те области са били картотекирани 5838 униформени, които са подали декларации, че живеят под наем.

След масовите проверки на военна прокуратура по поделенията и десетките образувани дела за далавери с квартирните пари в края на 2011-а картотекираните са се стопили на 2395 души.

По този начин на МО са спестени над 5 милиона лева. Военните, които са били осъдени за измама с наемите, са върнали на Министерството на отбраната 814 455 лева. В хазната са постъпили и 175 300 лева от глоби.

„На държавата са възстановени над 6 милиона лева от октомври 2009-а до края на 2011-а, колкото струва един хеликоптер Ми”, обобщи полк. Емил Ангелов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини