Америка избира

Днес в САЩ ще се проведат президентски избори. Основните кандидати са досегашният стопанин на Белия дом Барак Обама и неговият опонент от Републиканската партия Мит Ромни, предаде БГНЕС.

Последните социологически проучвания сочат, че двамата имат изравнени шансове да спечелят изборите и да оглавят най-силната страна в света.

Избирателите ще гласуват за членовете на избирателната колегия. Броят им е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в избирателната колегия.

Нейните членове ще гласуват на 17 декември, но името на новия президент по правило става известно след приключване на изборния ден. Системата за непряко избиране на президент на САЩ, датира от 1804 година, действа така, че е възможно президентът да влезе в Белия дом с мнозинство от гласовете в избирателната колегия, въпреки че подадените от избирателите гласове може да са по-малко.

Кандидат за вицепрезидент в двойката на демократите е досегашният вицепрезидент Джо Байдън, а на републиканците - конгресменът Пол Райън. Изборните секции затварят по различно време в различните щати. Резултатът ще стане известен рано сутринта на деня след изборите.

Президентският пост е въведен от Конституцията на САЩ, приета през 1787 г. Първият стопанин на Белия дом е Джордж Вашингтон. Президентът е държавен глава, глава на изпълнителната власт и главнокомандващ на въоръжените сили. Той има право на законодателна инициатива, да сключва и подписва международни договори, ратифицирани от Конгреса, да назначава висши длъжностни лица (в съгласие със Сената), има право на вето върху законопроектите, приети от Конгреса. Президентът може да бъде отстранен от длъжност с импийчмънт, но досега нито един опит не е имал успех. От правото да подаде доброволно оставка се е възползвал единствено Ричард Никсън.

Според член 2-ри от Конституцията, за президент може да бъде избран всеки американски гражданин, роден в страната, живял в нея не по-малко от 14 години и навършил 35-годишна възраст към момента на изборите. 22-та поправка на Конституцията от 1951 г. ограничава управлението на президента до два мандата. Единственият американски лидер, който цели четири срока е начело на САЩ, е Франклин Делано Рузвелт (1933-1945 г.) - извел страната от Великата депресия и до победа във Втората световна война (1939-1945 г.). В случай на смърт (естествена или насилствена) функциите на държавния глава се поемат от неговия вицепрезидент. Най-известните два случая в съвременната история са: смъртта на Делано Рузвелт в началото на неговия четвърти мандат през 1945 г., наследен от Хари Труман, подписал решенията на Потсдамската конференция /1945 г. (и наредил атомните бомбардировки над Япония през август 1945 г.); и убийството в Далас на Джон Кенеди, наследен от Линдън Джонсън, започнал войната във Виетнам.

От 1845 г. президентските избори винаги се провеждат на първия вторник след първия понеделник на ноември на всяка високосна година. Самите избори не са преки, а косвени (двустепенни). В деня на изборите гласоподаватели гласуват не за президента, а за членове на Избирателна колегия. В първия понеделник след втората сряда на декември членовете на Избирателната колегия се събират в столиците на щатите и гласуват за кандидатите за президент и за вицепрезидент по отделно. За да бъдат избрани за постовете президент и вицепрезидент кандидатите трябва да получат най-малко 270 гласа. В противен случай се прилага извънредна процедура - президентът на САЩ се избира от Камарата на представителите на Конгреса от тримата кандидати, получили най-добър резултат.

Класация на десетте най-добри президенти в историята на САЩ.

На първо място е поставен Ейбръхам Линкълн (години на управление: 1861-65) - "Бащата на нацията" и пръв републикански президент е безспорен номер едно заради победата над Конфедерацията и премахване на робството.

На втора позиция се нарежда Джордж Вашингтон (1789-1797г. )- първият президент в историята на САЩ, създател на данъчната система, на Националната банка и Върховния съд.

Трети е Франклин Делано Рузвелт (1933-45). Заради мъдрото му управление в продължение на повече от 10 г. и най-вече по време на Втората световна война.

На останалите места са:

No 4 – Томас Джеферсън (1801-09). Политикът-философ. Вдъхновител на създаването на Декларацията за независимост. Почти удвоява територията на САЩ. Най-умният мъж, заемал президентския пост.

No 5 – Теодор Рузвелт (1901-09). Най-младият президент, встъпвал някога в длъжност – 42-годишен. По негово време се построява Панамския канал. Нобелов лауреат заради посредничеството му в Руско-японската война.

No 6 – Дуайт Айзенхауер (1953-61). "Железният Айк" полага основите на могъщата във военно отношение държава, каквато са САЩ днес. По негово време се построява мрежата от щатски магистрали.

No 7 – Хари Труман (1945-53). Проектът "Манхатън", създал първата атомна бомба, се осъществява по негово време. Т. нар. Труманова доктрина формира антикомунстическата политика на САЩ за десетилетия напред.

No 8 – Роналд Рейгън (1981-89). Въпреки противоречивата си репутация бившият второразреден холивудски актьор остава в историята като един от силните президенти на САЩ. Известен със своята "рейгъномика" - стриктна данъчна и икономическа политика. Срещата му със съветския ръководител Михаил Горбачов бележи първия, макар и частичен пробив в Студената война.

No 9 – Джеймс Полк (1845-49). Слабо популярният днес демократ влиза в топ-10 най-вече заради това, че успява да разшири значително територията на САЩ с присъединяването на Калифорния, Невада, Аризона, Юта, Колорадо, Уайоминг и части от Ню Мексико.

No 10 – Удроу Уилсън (1913-21). Създава Федералния резерв на САЩ, Антитръстовата комисия, въвежда данъчни реформи.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини