Златоград след 100 години Свобода-пример за толерантност между религиите

Тържествена заря -проверка в центъра на града, под командването на заместник началника на щаба на 101 Алпийски батальон капитан Владимир Сариев, беше кулминацията на честванията в Златоград за годишнината от Освобождението.

 Гости на честванията бяха областният управител на област Смолян инж. Стефан Стайков и колегата му от Ксанти-съседната на Златоград област от другата страна на границата Карагунис, както и народните представители от ГЕРБ Недялко Славов и Даниела Дариткова. Военнослужещите от 101 Алпийски батальон град Смолян участваха активно в честванията на юбилейната годишнина в родопския град.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на загиналите във войните от зам.- министъра на отбраната Августина Цветкова, която прие военната проверка на площада.

Председателят на Дружеството на историците в Смолян доц. Христо Гиневски изнесе слово, в което акцентира на толерантното съжителство на християни и мюсюлмани в родопския град. Той припомни, че през 1912 г. когато Балканската война се развива на територията на Източните Родопи, българите мохамедани там първи започват процеса към приобщаване към своя собствен народ.

Двамата братя Хакьови първи приемат християнството, а след тях 38 души от Златоград също се покръстват, преди още Светия синод да се заеме с това. По-късно са убити от турците, а след десетилетия е издигнат паметник в тяхна чест.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини