Председателят на Европейски институт „Помак” Ефрем Моллов излезе на директен двубой с академик Георги Марков, иска извинение от християните

Академик Георги Марков дава афтографи на представянето на книгата си в Смолян

Председателят на новосъздадената организация Европейски институт „Помак” Ефрем Моллов, който е  и зам.-председател на националната браншова организация “Български пчеларски съюз”,  влезе в директен спор с академик Георги Марков на представянето на книгата му „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година”.

Ефрем Моллов оспори оценките на академика-историк, за значението на Балканската война, особено в смесените райони като Родопите. Българската армия може да е имала героични постижения, но за населението в Родопите последствията са били печални и нежелани, твърди Моллов.

Помашките родове помнели жестокостите, проявени към тях  по време на войната. Ние казахме, че прощаваме на братята-християни за това, което се е случвало преди 100 години. Някой трябва да ни се извини, за да забравим чувството на омраза и мъст и да видим какво ще правим оттук нататък – да живеем заедно в мир, уважение и добросъседство, каза самоукият смолянски изследовател, който през тази година промоцира собствена книга „ Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?“ .

Искането за извинение той отправи към академик Марков като съпредседател на Дружба „Родина”. Председателят на Европейски институт „Помак” настоя в лицето на Георги Марков, българските историци да проучат по-добре Балканската война в смесените райони, по-задълбочено да разгледат по-голям брой архивни материали, за да отразят обективната истина, която според него досега е скривана и не е показвана. На отправен въпрос към него той чувства ли се българин, независимо каква религия изповядва, Моллов отговори, че той е „булгарин” в съответствие с тезата, която защитава в собствената си книга за произхода на помаците.

По негово твърдение българите-мюсюлмани са потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис Първи през девети век. Сега започва периодът на петия, последен опит, да има отново  ВЕЛИКА БУЛГАРИЯ. Пророчеството на древните магове е на своя финал. Неговата творба е с претенции да разкрива истини от първа инстанция за произхода на помаците, скривани досега. Според Моллов идва времето на просветените, период на възраждане и съзидание. Затова и неговата организация  излязла с открито писмо до премиера и председателя на Народното събрание, с което протестирала срещу честването на  100-годишнината от Балканската война.

Присъстващи на срещата смолянчани попитаха, не трябва ли българските учени-историци да развенчават лъжите и клеветите, които се разпространяват и промиват мозъците на част от родопското население с нелегални издания, с цел да отродяват българско население под формата на псевдонаучни писания.

Тези издания, затова се разпространяват тайно и апокрифно, защото служат на нечистоплътни цели, предлагат се в джамиите, от ръка на ръка. Не могат да се купят от книжарници или да се намерят в библиотеки и това е достатъчен факт за тяхната антинаучна природа и съмнително съдържание, отговори академик Марков.

100 години по-късно в някакви псевдокниги се описват порнографии за Балканската война. Точно вие и такива като вас с такива писания, противопоставяте и разделяте българите мохамедани и българите християни, обърна се академик Марков към Ефрем Моллов. Ако е имало някаква вина по време на войната – то тя е лична, на отделни личности, не е целокупна вина на българския народ. Има виновни лица, не може да бъде виновна цялата българска армия. Костите на 33 000 хиляди български момчета и мъже в разцвета на живота между 20 и 40 години, изоставили семейства и невръстни деца, гният в заравнени и тревясали неизвестни гробища извън границата на родината, за да можете днес именно вие, българите-мохамедани от Благоевградско, Смолянско, Кърджалийско, да бъдете свободни, изучени и равноправни граждани на Европа. И с цялото си образование, пътувайки свободно в чужбина, някои от тях работят срещу България.

Срещта с академик Марков се състоя в читалище „Христо Ботев” в Смолян снощи, 11 декември. Преди това той представи книгата си  в смолянски училища. Предвидени са посещения в Момчиловци и Широка лъка днес. Книгата „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913 година” съдържа голям брой архивни документи от български и чужди фондохранилища.

Източник: хала.бг

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини