САЩ и още 10 държави няма да подпишат новия договор на ООН за телекомуникациите

Съединените щати няма да подпишат осъвременения договор на ООН за телекомуникациите, понеже смятат, че той отваря вратите за правителствен контрол над управлението на интернет. Това стана ясно на провеждащата се в Дубай среща на високо равнище на Международния съюз за телекомуникации, който е агенция на ООН.

Освен САЩ, поне още 10 страни, сред които Канада и Великобритания, обявиха, че няма да подпишат документа или изразиха резерви.

Форумът, който приключва днес, трябва да осъвремени т.нар. Регламент за международните комуникации за първи път от 1988 г. На него присъстват 193 страни. Гласуването на текста с промените ще бъде следобед, предаде БНР.

Представителката на Международния институт по телекомуникациите Сара Паркс съобщи, че преговорите на практика са приключили и заключителното комюнике за приемането на документа ще бъде формалност.

Много компании и неправителствени организации по света се опасяваха, че някои от предложенията може да доведат до цензура и да застрашат иновациите.

Една от идеите беше социални мрежи като „ЮТюб” и „Фейсбук” да плащат нови данъци за пренасяне на информация през границите. Това би оскъпило достъпа до интернет за потребителите.

Русия, Китай и няколко арабски страни пък настояваха държавите да получат повече регулаторни правомощия за намеса в управлението на глобалната мрежа, което би дало оправдание за засилване на цензурата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини