Борисов назначи жена за шеф на ДКЕВР

Юлиана Иванова е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерски съвет.

Неотдавна премиерът заяви по повод на това кого ще назначи на поста: "Ще ми се да е жена този път, защото те генерират повече доверие, когато излязат да говорят".

При представянето на Юлияна Иванова днес той каза: "Иванова разбира от материята, която има да решава ДЕКВР, но и има да свърши доста работа. Аз изцяло не съм доволен от цялата комисия. Всички батаци през последните 10 години назад до днешно време, което е и нашата вина, трябва да направиш необходимото да я подновиш с хора, които няма да ходят на семинари и да четат лекции", предаде "Фокус".

След това Борисов се обърна към новия шеф на ДКЕВР с лично поръчение. "Обещал съм на ВМРО да отговоря на техните искания и мотиви. Незабавно трябва да има промяна, от Сметна палата, финансов надзор и до другата сряда искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети – от отнемане на лиценз до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това което плащат, е излязло като енергия", разпореди премиерът.
Той уточни, че е възложил на Юлиана Иванова да отиде в Народното събрание.

Зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова пък уточни, че Иванова има и инженерно образование и дългогодишен опит в работата с чужди компании като RWE. Харитонова добави, че преди АЕЦ "Белене" германската компания се е интересувала и от изграждане на нови блокове в "Марица Изток" и Юлиана Иванова е имала определяща роля във въвеждането й в България.

На 30 януари правителството освободи Ангел Семерджиев от поста председател на комисията и определи на члена на ДЕКВР Андон Роков да го ръководи до избирането на титуляр. До смяната се стигна след забавяне в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което бе причина Европейската комисия да сезира съда на ЕС.

Иванова ще завърши мандата на Семерджиев, който приключва на 9 ноември 2015 година.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини