С тока смолянчани плащали по 1200 евро на ден за командировка на австрийски служители, който не са стъпвнали в Смолян

Австрийски граждани са взимали по 1 200 евро на ден за командировки в Смолян, но без да са стъпвали в родопския град, разкриха за „Родопи Смолян" от ВМРО. Парите са плащани от постъпленията в EVN от сметки за ток на смолянчани. Практиката е от 3 години.

Специалистите, чиито заплати достигали 10 000 евро, са били от дъщерна фирма на енергопреносителната компания и по документи са работели на територията на област Смолян.

Интересното е, че някои от тези служители никога не са идвали в родопския град, но се разписвали във ведомостите, твърдят от ВМРО. Това е един от начините компанията ЕVN да не плаща данък печалба в България.

Милиони левове са отклонени и чрез консултантски договори.

„Крадат се пари под формата на консултантски услуги и се изнасят. На много места се смениха електромерите. Новите са калибровани в чужбина и изведнъж се увеличиха сметките на хората", твърди зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

До 20 дни е готов доклад „Нарушения в EVN"

До 20 дни министерството на икономиката ще разполага с доклад след извършената проверка в електроразпределителното дружество EVN. Това обяви на свой ред министър Делян Добрев. Едва тогава ще може да се коментират евентуални нарушения от страна на австрийското дружество и последващи мерки. Вече е готов докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за проверка на ЧЕЗ. Той е 200 страници и констатира редица нарушения като завишени суми за разходи, които те трябва да обяснят, добави Добрев. По думите му това трябва да е преценка на независимия регулатор. „Очакваме тяхното решение за това дали имаме достатъчно основание да се стартира процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ", допълни министърът.

Източник: Родопчани

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини