Левски изпи две чаши студена вода в Пловдив

В дерби срещата на 17-ия кръг на българското футболно първенство отборът на „Ботев Пловдив” взе сладка победа над „Левски” с 2:0.

И двата отбора влязоха малко сковано в мача – дербито се развиваше по-скоро на трибуните, където двете агитки спретнаха страхотно шоу. В тези първи минути стана ясно, че и двамата треньори са избрали сходни схеми на игра – с активни крила и по един човек в центъра, който да дърпа конците. За „Ботев” това трябваше да е Мариян Огнянов, а за „Левски” – Владимир Гаджев.

Младият талант на домакините Тодор Неделев обаче пое инстинктивно функцията на плеймейкър и макар да играеше на десния фланг, топката най-често минаваше през него, когато „Ботев” я владееше. И първата реална опасност дойде точно от краката на Неделев – халфът хвърли страхотен дълъг пас на лявото крило към Вандер Виейра, но бразилецът беше принуден да стреля от малък ъгъл и Пламен Илиев спаси.

Веднага след това положение „Левски” поизнесе по-напред играта и в 22-рата минута Роман Прохазка за малко не откри резултата. Тогава Йордан Христов изчисти много лошо точно на дъгата на наказателното поле и там Прохазка с фалцов удар пропусна на косъм да вкара.

Две минути по-късно защитникът на домакините Бобан Грънчаров се включи много добре при един пряк свободен удар и от чиста позиция стреля с глава по диагонал точно до дясната греда на Илиев, но в аут. В 28-та минута обаче прошка нямаше – Грънчаров пак се включи в предни позиции при корнер, нацели топката с глава и след като тя тупна, влезе в горния десен ъгъл на Илиев – 1:0.

Веднага след попадението полицаите с мъка усмириха двете агитки, които търсеха начин да се сбият още преди този гол – предпазната ограда на сектора за гостите беше помляна и само кордонът от полицаи остана пречка пред сините и жълтите фенове. Един от привържениците на канарчетата беше арестуван и изведен след тази случка, а няколко души бяха откарани с линейки заради сблъсъка.

Ескалиралото напрежение на трибуните се пренесе и на терена – играчите и на двата състава започнаха да влизат по-твърдо и грубо в единоборствата. Борис Галчев и Артур Енрике от домакините и Нуно Пинто си изкараха картони.

В самия край на полувремето Тодор Неделев получи добра топка в празно пространство, влезе в наказателното поле на „Левски”, но там се позабави и ударът му беше омекотен.

Второто полувреме започна с натиск на гостите и две-три опасни центрирания, но „Ботев” отговори с нова много опасна атака по фланга, при която Неделев излезе сам срещу Илиев по диагонал, но стреля крайно неточно над горната греда.

В 57-таминута Вандер Виейра направи страхотен пробив през центъра на защитата на „Левски”, като накрая бразилецът беше спрян с нарушение. От прекия свободен удар Борис Галчев с хубаво изпълнение нацели горната греда.

Буквално в следващата атака „Левски” можеше да изравни, но ударът на Станислав Ангелов не беше довкаран от Де Карвальо. А след тази атака „Ботев” отново направи хубава бърза атака и точно Ангелов я спря с нарушение – втори жълт картон и „Левски” остана с човек по-малко.

Червеният картон моментално повлия на срещата и в 63-тата минута „Ботев” вкара втори гол. Отново всичко стана след атака отдясно, Неделев този път събра двама-трима защитници в синьо и намери Иван Цветков абсолютно сам на 6-7 метра пред Илиев, а оттам беше лесно – нападателят със зверски шут скъса мрежата на „Левски” и показа на Тодор Батков колко необмислено го освободи от синия клуб през лятото на миналата година.

Малко след гола Борис Галчев извърши груб фаул и беше цяло чудо, че и домакините не останаха с човек по-малко. Илиян Илиев пък вкара в игра Жоао Силва, но халфовата линия на „Левски” не работеше и сините трудно стигаха до нещо друго, освен високи центрирания, които обаче бяха лесна плячка за високите Грънчаров и Силвард Спрокел.

В 75-тата минута Пламен Илиев спаси „Левски” от трети гол, след като центриране на Христов рикошира много лошо и влизаше точно под гредата, но синият вратар с ефектен плонж изби.

Десет минути по-късно пред Гари Родригес се откри добър шанс за поне почетно попадение, но Бобан Грънчаров сложи глава пред топката и спаси положението, макар и с цената на леко комоцио. А след това Неделев отново беше изведен в празно пространство, но не можа да надбяга хубаво Ромейн Ели и в крайна сметка отново стреля твърде леко, пропилявайки шанса за трети гол.

Така след цели 16 години суша "Ботев Пловдив" записа успех срещу "Левски" и направи сериозна услуга на "Лудогорец", тъй като разградчани сега имат шанса да дръпнат с 4 точки пред сините. "Ботев" пък е вече четвърти, с равни точки с третия "Литекс" - по 32. Ловчанлии и ЦСКА обаче тепърва имат да играят мачове - срещу "Локомотив Пловдив" и "Черноморец" съответно.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини