Прокуратурата установи, че в МВР може да се подслушва незаконно

Липса на контрол върху експлоатацията на техниката, възможност за злоупотреби, незаконно използване, а оттам и за нерегламентирано подслушване.

Това са изводите от проверката на прокуратурата по сигнала на Сергей Станишев, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция.
Срещу няколко служители на МВР са образувани досъдебни производства.

Иззето е цялото видеонаблюдение на град София
в период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, обяви пред журналистите пък главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.

„Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила. Налице са фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните му книжки. В дни, в които не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София",
заяви той.

Установено е още, че в службата, която се занимава с подслушването - СДОТО, не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки от екипа, няма и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, посочи още Сарафов.
По думите му, се намираме в "страната на сенките".

Сарафов добави, че е в деня, в който Станишев обяви за сигнала, в СДОТО е направен опит за саботиране на проверката и е изтрита информация. Това е направено от Радко Димитров, началник на Отдел 04 в службата.

На 28 март (тогава стана известно за сигнала - б.р.) Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител", разказа още Сарафов.

Той добави, че в хода на проверката е направен и опит да се подведе проверяващият екип за детайлните възможности на използваната техника.

Затова срещу шефа на службата и няколко негови служители е започнало разследване.
По време на проверката 10 прокурори са разпитали 22-ма души.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини