ДСБ: Можем да се справим с кризата, правили сме го през 1997 г.

Деница Сачева на срещата с бизнеса, вдясно от нея е Димитър Бъчваров

„Можем да се справим с тежката криза. Вече сме го правили през 1997 година, когато положението беше много по-тежко отсега“. Това заяви днес Димитър Бъчваров, икономически експерт на Демократи за силна България по време на работна закуска на водача на листата Деница Сачева с представители на хасковския бизнес в комплекс „Фантазия“.

Димитър Бъчваров представи основните акценти в управленската програма на ДСБ, представляващи реалистични решения на проблемите, натрупани в страната, резултат на лоша политика през последните 10-12 години. Той е сред експертите от икономическия екип, извел страната от тежката криза и хиперинфлацията през 1997-1998 година. „Може да ви прозвучи невероятно, но парите, с които стабилизирахме финансовата система на държавата, бяха малко под 500 млн. долара. Сега изглеждат малко пари, но когато се използват разумно, могат да съживят цяла държава“, разказа Бъчваров.

Мярка номер едно е въвеждане на необлагаем минимум. По този начин в хората с най-ниски доходи ще останат около 400 млн. лв. „Тези хора ще харчат парите за всекидневни нужди – хляб, мляко, хранителни стоки. Всеки едни лев за хляб се превърта през годината 365 пъти. Това означава, че тези 400 милиона, умножени многократно, ще преминат през малкия бизнес. Това от своя страна означава работа, оборот, поръчки, глътка въздух за предприемачите. Към настоящия момент според статистиката почти 60 процента от машините и съоръженията в страната не са натоварени, не работят. Само си представете – всеки втори самосвал или камион стои паркиран. А лизинговите вноски, кредитите си вървят“, обясни Бъчваров.

Втората спешна мярка е намаляване на данъчната тежест на едноличните търговци, така наречените семейни фирми. „В 80 процента от тях има по един нает. Още един член от семейството да наемат, това означава 250 -300 000 работни места. Нулева данъчна ставка при инвестиране в страната“.

„Ниският корпоративен данък в България се оказа неочакван проблем, защото ни доближи до офшорките. Към страната ни проявяваха интерес много спекуланти, хора, които искат да изперат пари или пък гонят бързите печалби“, обясниха от ДСБ.

Сред останалите икономически мерки в програмата на ДСБ са въвеждане на единен кодекс за изискванията към бизнеса, за да спре държавната злоупотреба с контрола, ревизиране на всички държавни и общински такси и определянето им в реален размер, отпадането на изискването на предишен опит и обем дейност в процедурите за обществени поръчки.

Според водача на листата Деница Сачева най-голямата разлика между бизнеса в България и развитите страни е чувството за страх, корупция и несигурност. Като началник на кабинета на здравния министър Илко Семерджиев в кабинета на Иван Костов тя е участвала в разработването на пакет от мерки за реформи в здравеопазването. „В резултат на тези мерки в сферата на здравеопазването тогава имаше 110 млн. долара инвестиции. Към днешна дата в министерството няма нито един проект за инвестиции“, даде пример Деница Сачева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини