АФИС дава 3% преднина на ГЕРБ пред БСП. Преглед на печата

24 часа: Пак натискат за 2 часа по-късно спиране на тирове в петък

Днес в пътната агенция превозвачите, автомобилната администрация и КАТ обсъждат писмото на прокурора Веселин Найденов за тировете. Това съобщи шефът на автомобилната администрация Валентин Божков. След публикация в "24 часа" Върховната административна прокуратура се самосезира и препоръча да не се променя режимът за движение по републиканските пътища и магистралите на тежкотоварните автомобили от 20 май до 30 септември в интервала от 16 до 22 ч за петък и предпразничните дни, а в неделя и празничните дни за времето от 14 до 20 часа.

24 часа: 60% от физическите лица без данък за довнасяне

Очакванията на данъчните експерти са, че за поне 60% от подадените декларации няма да има суми за довнасяне, тъй като авансово платеният данък е 10%, колкото е и окончателният му размер при облагане на доходите. В близо 1/3 от декларациите има грешки, сметнаха експерти от Националната агенция за приходите. Законът е предвидил възможност за поправителен чрез подаване на т.нар. коригираща декларация.

Труд: Скриха разпита на Мирослав Найденов

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който е защитен свидетел по делото за подслушване, днес бе скрит от журналистите. Той трябваше да бъде разпитан за скандалния разговор между него, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и градския прокурор Николай Кокинов.

Призовката на Найденов е била за Съдебната палата в София. В последния момент обаче разпитът му се преместил в спецпрокуратурата на ул. "Черковна". Това се наложило заради сигнала за бомба в Съдебната палата от сутринта, съобщиха от пресцентъра на ВКП.

Найденов е давал обяснения час и половина пред прокурорите Атанас Гебрев и Аксиния Матосян, научи "Труд". Толкова продължи разпитът и на Бойко Борисов вчера, който той определи като разговор. От ВКП днес специално уточниха, че Борисов не е разговарял с прокурорите, а е давал обяснения.

Труд: Още 10 минути и Теди щеше да е жив

Десет минути. Толкова вероятно са били нужни на 11-годишния Теди, за да продължи да живее. "Десет минути - бърза помощ от лекарите. Но линейката закъснява 30 минути!" Това каза бащата на петокласника от столичното 81-во училище Златко Желев пред "Труд".

Той е получи резултатите от аутопсията и според тях малкият е починал от сърдечна недостатъчност. "Попитах лекарите дали е можел да бъде спасен и те ми казаха, че ако линейката е дошла 10 мин по-рано, е можело да живее", обясни Желев. След месец ще са готови и хистологичните резултати, за да се види дали Теди е с вродено заболяване.

Стандарт: Нов голям шлем в енергетиката

България има нов голям шлем в енергетиката. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев по време на връчването на поредните 16 споразумения за саниране на 31 обществени сгради с пари от Международен фонд "Козлодуй". Това са енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация, обясни президентът. Така на мястото на "стария" голям шлем от 2008 г., който включваше АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток", сега страната ни има 3 нови основни приоритета. "Спестената енергия е най-евтината енергия", категоричен беше Плевнелиев. Чрез инвестиция от 1 млрд. евро за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат спестени 10 млрд. евро от разходи за енергия и 2000 мегавата мощности, необходими за осигуряването на тази енергия, обясни президентът. И допълни, че тези 10 млрд. евро са инвестицията в АЕЦ "Белене", която трябваше да бъде именно 2000 мегавата.

Преса: 6 868 455 български граждани са с право на глас

Избирателните списъци за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май т. г. съдържат имената на общо 6 868 455 български граждани, обяви на последната пресконференция преди изборите днес говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. В т. нар. забранителни списъци са включени общо 160 972 души. От тях лишени от свобода са 7389 души, поставени под запрещение - 7243 души, снабдени с удостоверния за гласуване на друго място - 378, подали заявление за гласуване в чужбина - 78 542 и подалите заявления за гласуване по настоящ адрес - 67 420 души.

Броят на изборните секции в страната по данни на ГРАО са около 11 700 в това число и подвижните. В чужбина секциите са 227 в 57 държави. Вотът ще бъде следен от общо 275 наблюдатели от пет регистирарни международни организации - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ - с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество - с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ - със 109 досега регистирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - със 105 наблюдатели и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - с 29 наблюдатели.

Сега: АФИС дава 3% преднина на ГЕРБ пред БСП

Пет партии със сигурност влизат в парламента, ако изборите бяха днес, това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на АФИС, съобщи "Фокус"

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 31,6 %, БСП - 28,3 %, ДПС - 8,7 %, "Атака" - 8,4 %, РЗС - 5,2 %, Движение "България за гражданите" - 4,9 %, НФСБ - 4,8 %, ДСБ - 3 % и други.

Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен. Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, сочат резултатите от проучването.

Дума: ГЕРБ раздават колосални пари за изборите

ГЕРБ раздават колосални суми с цел победа на всяка цена. За това алармира вчера водачът на листата на левицата в Монтана Младен Червеняков. Наблюдаваме в последно време изградени буквално машини за купуване на гласове от бившите управляващи, очевидно представителите на ГЕРБ губят равновесие в последните дни, тъй като имат добра информация за нагласите в страната и ще разчитат на служебна победа, допълни той.

Според социалистите, за да се постигне определен резултат, ще се използват различни механизми и схеми. За примери Червеняков даде така наречената "индианска нишка", снимането на бюлетините с мобилен телефон, създаването на организация между член на СИК и застъпник или наблюдател от ГЕРБ.

Водачът на листата на БСП в 23 МИР-София Жельо Бойчев допълни, че Коалиция за България е наясно с хората, над които МВР слага чадър, като ги прави сътрудници на някоя от службите на МВР и така им позволява да купуват гласове.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини