Дора Янкова: субсидии за партиите с над 2.5% на вота и въвеждане на задължително гласуване

„Горди сме, че БСП е първа политическа сила в област Смолян, а родопчани припознаха нашата програма, нашата политика, която поставя на първо място силните социални опори", обяви пред журналисти лидерът на левицата в региона Дора Янкова на пресконференция.

„Коалиция за България" спечели с 30,669 на сто, като левицата печели два от 4-та мандата в Смолянски избирателен район. В 42-рото Народно събрание влизат Дора Янкова и Емил Хумчев от БСП, както и д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Бяхме много естествени, много близо до хората, затова ни припознаха. Те са зажаднели за реален политически дебат, за по-чести срещи и отчет на народните представители. След като парламентът започне да работи, ще обявяваме точен ден и час за срещи с избирателите, за да ни „поръчват" задачи. След това ще се отчитаме", заяви Янкова.

Тя се обяви за спиране на държавната субсидия на партии, събрали 1% от националния вот. По думите й субсидия трябва да се дава на политически формации, събрали най-малко 2,5 на сто от гласовете на избирателите.

„Голяма част от малките партии участваха в изборите, за да получат пари от държавата, което си е чист бизнес. За това е нужно да вдигнем прага поне на 2,5 процента, за да се прекрати порочната практика държавни пари да се дават за офиси и издръжка на незначителни опозиционни партии”, коментира тя.

Дора Янкова лансира и тезата за въвеждане на задължително гласуване като единствената мярка за борба с купуването на гласове.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини