Девинската болница на фокус в парламента

Закритата болница в Девин днес стана повод за дискусия в парламента между депутатите от Смолянско и здравния министър проф. Николай Петров. 

„В Девин има гняв, г-н министър, защото им отнеха болницата. Има ярка несправедливост на територията на България и хората си търсят правата!”
Така народният представител от БСП Дора Янкова обоснова въпроса си от парламентарната трибуна към министър Петров- какви мерки за общинското здравеопазване е сварил той при идването си в МЗ.

„2,5 милиона граждани на България, които ползват услугите на общинските болници, са с ограничени права. На тях им е отнето конституционното право на достъп до здравеопазване. Факт е, че през 2010 г. 8 млн. лева за общинско здравеопазване бяха отнети от съответните лечебни заведения и бяха закрити или спряха да работят 18 общински болници”, заяви Янкова.

„Общинските болници са много повече от държавните като цифра, а техният дълг е несъизмеримо по-нисък. Но мястото на общинските болници в системата ни на здравеопазване не е ясно и категорично дефинирано. Не може едно лечебно заведение- собственост на общински съвет, да се управлява от държавата и да се финансира от здравната каса. Това е „тройна езда”, каза в отговор здравният министър, но не каза да е заварил стратегия за общинските болници в МЗ. Той обаче не отрече, че хората в Девин са доведени до степен до непоносимост и се мразят един друг.

"Ще бъда изключително настоятелна за разкриването на Девинската болница и за равен достъп до здравни услуги за гражданите на Смолянска област", категорична бе Дора Янкова в кулоарите на парламента.

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обяви от трибуната в НС, ,,че се гордее с финансовите резултати на две лечебни заведения от областта-в Смолян и Мадан. Бившата шефка на здравната комисия в предишния парламент отново заяви, че е порочна практиката държавата да поема дълговете на държавните болници, визирайки и закритата лечебница в Девин, която обслужваше и Борино, и Доспат.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини