Цацаров: Цветанов може да лежи 8 г. Преглед на печата

„Стандарт": Цацаров: Цветанов може да лежи 8 г.

Цветан Цветанов може да лежи до 8 години в затвора. Толкова предвижда обвинението, което ще му бъде повдигнато, след като му падне имунитетът, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Бившият вътрешен министър е разследван за това, че допуснал незаконни подслушвания. Ние считаме, че това обвинение при нас е абсолютно доказано, увери Цацаров. Проверява се дали Цветанов не е бил и поръчител на СРС-та извън правилата, твърдят запознати с разследването. Днес шефът на парламента Михаил Миков ще запознае депутатите с прокурорското искане за сваляне имунитета на Цветанов. Бившият МВР шеф пък заяви пред "Стандарт", че ще ползва услугите на известен немски адвокат. "Той прояви голям интерес към скандала в България и безпочвените обвинения към мен", допълни Цветанов.

„Дума": Оставки по върховете на службите

Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Константин Казаков е подал молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му като председател, стана ясно вчера. Мотивът бил, че ДАНС е специализиран орган към МС за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството.

Малко по-късно стана ясно, че Пламен Орешарски е приел оставката на Казаков. Премиерът предложи на президента да определи Владимир Писанчев за временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС до избора на титуляр.

По-рано вчера новият вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди, че главният секретар на МВР Калин Георгиев и пред него е заявил желание да напусне системата. Все още нямам идея кой може да замени на поста комисар Георгиев, посочи Йовчев. Той допълни, че всички, които не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и към резултатите, които постига, няма да имат място на ръководни постове.

„24 Часа": Делото за касиране на изборите влиза в съда

Факсимиле на Решението на Конституционния съдКонституционният съд допусна за разглеждане делото за касиране на предсрочните парламентарни избори. Делото е образувано на 23 май 2013 година по искане на 96 народни представители от 42-ото Народно събрание за установяване на незаконността на изборите за народни представители, проведени на 12 май 2013 година.

Искането е мотивирано със съображения за допуснати съществени нарушения на Конституцията в предизборния и изборния ден. Твърди се, че са нарушени основни принципи на правовата и демократична държава, свързани със свободното формиране и изразяване на политическата воля на гражданите.

„Труд": Росен Плевнелиев: Не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС

Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен, компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

"Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС, заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици - пожелавам си това", каза

„Новинар": Най-накрая вдигнаха майчинските на 310 лв.

Депутатите приеха на първо четене предложението за увеличение на майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст. Така възнагражденията за майките ще бъдат вдигнати от 240 лв. на 310 лв., колкото е и размерът на минималната работна заплата.

На заседанието на Народното събрание одобри внесените изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. В доклада се посочва, че необходимите за прилагането на допълнителните средства са в размер на 7-8 млн. лв.

Парите се очаква да бъдат осигурени от икономии в разходите на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини