Над 1000 участници от 5 до 81 години ще се включат във фестивалните дни на „Родопи фест“,

Над 1000 участници от 5 до 81 години ще се включат в различните прояви през петте фестивални дни  „Родопи фест“, който стартира снощи.

Празниците се откриха от децата на смолянските детски градини със сценични интерпретации на Орфееви приказки. А  на финала 81-годишна самодейка от село Малево ще изпълнява жетварски песни от Долен Рупчос. Съставите за народно творчество със своите над 660 самодейци ще изпълнят сцените  на 15 и 16 юни. Те са от 19 читалища в Смолянска община, Детски танцов театър „Еньовче“ и групи, представящи характерен фолклор, от село Малево, Девин, Настан, Доспат и Златоград. Ще пристигнат и гости от побратимения със Смолян турски град Ялова. Клубовете за хора от  Смолян, Момчиловци, Смилян, Могилица и Арда ще поведат най-дългото Орфеево хоро.

Категоричните прогнози за обилни валежи обаче наложиха промени в предварителната програма, която вече е отпечатана в рекламните материали и афишите. Измениха се часовете на определени прояви, други бяха преместени в залите на театъра вместо на открита сцена. Осигурен  е резервен вариант  при лошо време за предвидените засега концерти и изяви на Амфитеатъра. Те отново ще бъдат проведени в зала 1 на  театралната сграда. Непредвидимостта на метеорологичните условия е най-голямата трудност, с която се сблъскаха организаторите на второто издание „Родопи фест“ от община Смолян и консорциум „Родопи фест“ с управляващ Петър Тодоров, режисьор.

В лятното издание на фестивала отново ще бъде демонстриран творческият потенциал на Смолян и областта чрез въвеждане на нови формати за изява и синтез на различни изкуства  като съчетанието на традиционния фолклор с новата градска младежка култура. Характерната за региона тема за Родопа и Орфей се интерпретира с разнообразни изразни средства и от всички възрастови групи чрез петте акцента  Орфееви приказки, Родопски истории, Стрийт енерджи, Родопейци и Орфеево хоро. В Родопските истории е намерено място за изява и на местното ромско малцинство.

В рамките на феста ще се проведат три конкурса. Фотоконкурсът е за снимки, отразяващи събитията от фестивала. В Графити конкурса ще се състезават автори на уличното изкуство на рисунки със спрей. Ще има подготвени табла и за всички желаещи да се пробват в техниките на графити рисуването. В конкурса по брейк-танци се събират групи от Бургас, Варна, Стара Загора, Враца, Пловдив, София. В семинарите ще бъдат споделени умения по уокинг, попинг  хип-хоп, съобщи Костадин Екзаров, представител на сдружението Слийпуолкинг, партньор на община Смолян.

Иновативното културно събитие  за Смолянска община „Родопи фест“ се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие2007-2013“ на Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България и е включено в Културния календар на Министерството на културата. По този проект общината се сдоби с открита сцена със собствено озвучение и осветление, която може да се използва по различни поводи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини