Туристически и информационен център в родопски стил изградиха под „Каньона на водопадите”

Информационен център е разположен в началото на една от най-живописните еко пътеки в Родопите – „Каньонът на водопадите”, преминаваща през резерват „Сосковчето”. Центърът разполага със зала за семинари,експозиция, две спални помещения със санитарни възли и голям двор с паркоместа.

Уникалният маршрут привлича ежегодно хиляди туристи с над 46 водопада, а като най-големият  от тях - „Орфей” пада от  68 метра. Еко пътеката е напълно рехабилитирана – всички мостове са с подсилена конструкция, поставени са нови дървени стъпала, изградени са два заслона с обособени места за пикник около тях, монтирани са нови информационни обозначения.

Новата туристическа придобивка е изградена по проект, финансиран по програма Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013“. Общият бюджет от 1.6 млн.евро е разпределен в различни дейности в две защитени местности: „Соскучански дол”, буферна зона на резерват „Сосковчето” и езерото Вистонида, защитена зона по Натура. Като водещ партньор община Смолян усвои 842 хил. евро, а 318 хил. евро за община Авдира- партньор по проекта. . По проекта, община Авдира, изгради 400 метров дървен мост в езерото с площ 42 хил. хектара, осигуряващ достъп до съоръжение и наблюдение на птици

Родопската община е ангажирала 7 местни фотографа, които в над 200 кадъра са заснели уникалната природна красота на Родопите и езерото Вестонида. Повечето от кадрите са изложени в новооткрития посетителски център, където са и 40 дървени пластики изработени специално по проекта от 5 майстори-дърворезбариот региона.

.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини