Невиждан наплив за боровинки в Родопите

Непочистен плод върви средно 4 лв. за кило

Боровинките са тотален хит това лято, а битката между берачите на лечебния и вкусен плод се превръща в люта конкуренция.  Цели бригади от по 10-15 души обикалят баирите, набелязват терени и не допускат други. Някои от най-големите плантации са на десетки километри- по българо-гръцката граница, както и в района на връх Перелик, но това не спира офанзивата на мераклиите.

Берачи обясниха, че заради огромния наплив, някои от плантациите са вече обрани, което не се е случвало в предишни години. "Буквално за седмица се обират декари боровинки. Жалкото е, че някои дори на зелено", обясниха брокери и дадоха за пример връх Перелик, където обаче плодовете все още не са узрели заради голямата надморска височина. Из родопските баири плъзнаха не само пенсионери и ромски тайфи, но и нарочни отпускари, искащи да припечелят от диворастящия плод.

Цените за килограм е висока, а миниатюрните ароматни плодчета, макар че се събират трудно, тежат доста и носят добри допълнителни доходи. За ден опитни берачи си докарват надници от 60-70 лв., изчислиха брокери. Килограм почистени боровинки се продават за 6-7 лв. килото, а в пунктовете плодовете се плащат по 4 лв. за килограм.

Ромите пък са направили стройна организация, една група бере плодовете, втора ги почиства от листа, а трета обикаля дори близките градове и продава по домове и офиси. Заради вкусовите и лечебни качества, боровинките са много търсени в цялата страна, а туристите в региона не се пазарят, защото чудодейните лечебни качества на черната боровинка вече са и медицински доказани.

В Родопите вече тръгна и масова вълна на летните диворастящи гъби- манатарката и пачи крак. Изобилието обаче срина цените и още повече вдигна интереса към боровинките.

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини