EVN предлага самоотчет заради новите цени на тока

Възможност за самоотчет на консумираната ел. енергия предлага на клиентите си EVN България заради новите цени на токаот 1 август . Абонатите могат да засегкат електромерите си сами към дата 31 юли.

Самоотчитането няма задължителен характер, а ще се извършва по желание. То няма да отмени регулярен месечен отчет от страна на дружеството и ще е само допълнителна възможност за битовите и малките стопански клиенти.

За целта обаче данните от електромерите трябва да бъдат вписани в декларация, която се попълва на място в офис на EVN, уточниха от компанията. При попълването ú е необходимо да бъдат посочени ИТН (номер на измервателна точка) и клиентски номер.

При предоставяне на данните от самоотчета дружеството ще вземе предвид показанията и ще фактурира консумираната електроенергия до 31 юли 2013 г. включително по старите цени, а след тази дата – по новите тарифи, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Предоставянето на декларациите в EVN Офисите е безплатно и ще се извършва в периода от 1-ви до 5-и август (без събота и неделя).

От EVN излязоха и с официално писмо, в която информират, че ще преразгледат инвестиционните си приоритети в Югоизточна България през следващия ценови период след новоприетите цени на тока от ДКЕВР вчера.

 "Това се налага предвид силно ограничените от решението инвестиционни възможности на компанията, в резултат на намаления размер на технологичните разходи от 12% на 10%, което е под реално необходимото за системата ниво, и намалените с над 13% необходими експлоатационни разходи, които вече са сведени до санитарния минимум", поясняват от EVN.

Според публикуваното становище на компанията новите условия поставят EVN "пред голямото предизвикателство да запази качеството и сигурността на своята дейност, което беше постигнато с инвестиции от над 1 млрд. лв. от 2005 г. досега. С цел да се осигури устойчивост в системата дружеството продължава да очаква настоящият регулаторен период да завърши на 30.06.2014 г.“ се казва още в разпространеното до медиите писмо.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини