Директорът на Смолянския исторически музей Таня Марева представи доклад за ролята на Родопите в Илинденско-Преображенското въстание

„Родопите през 1903 година“ бе докладът, с който директорът на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян Таня Марева участва в Националната научна конференция „110 години Илинденско-Преображенско въстание“, организирана от Тракийския научен институт, Историческия музей и община Малко Търново. Научният форум бе част от проявите на Националния възпоменателен събор на 17 и 18 август в историческата местност Петрова нива, на който признателните потомци ежегодно изразяват своето преклонение пред подвига на българите в устрема им към освобождението на Отечеството.

В своето изложение Таня Марева проследи развитието на Македоно-одринската организация в Ахъчелебийско от основаването й през 1899 година до съдбовната 1903 година, разгледа етапите, през които минава организацията, както и кризисните моменти като убийствата на ръководителите Дечо Стоев и Атанас Шапарданов от Устово и аферата „Хаджи Нурия“от 1901 година, открои значението на Родопския конгрес, провел се в местността Свети дух над село Славейно. Бяха посочени водещите личности при подготовката,  състоянието на комитетите в навечерието на избухването на Илинденско-Преображенското  въстание и готовността на четите в Ахъчебелийско да се включат с бойни действия и акции.

Въвеждащият доклад „Илинденско-Преображенското въстание – връхна точка в национално-освободителните борби в Македония и Тракия“ бе изнесен от академик Георги Марков. 14-те участници в научната конференция, сред които и почетният председател на Тракийския научен институт проф. Иван Филчев, интерпретираха историческите факти за 110-годишнината от въстанието в контекста на националната история на България, отдавайки почит и уважение към саможертвата на предците.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини