Здравната каса - безредие и недостиг на 108 милиона

108 410 674 лева недостиг очертават прогнозите на НЗОК. Това заяви на пресконференция шефът на касата доктор Румяна Тодорова.

Тя разкри пред медиите, че към 31 юли тази година в Касата са постъпили 50,8% приходи, а са разплатени 60% разходи. Най-голям недостиг се очаква в болничната медицинска помощq като критично е положението и във фонда по медикаментите.

Тодорова подчерта, че при предвидени 107 милиона лева за 2013 за онкопрепарати, вече са употребени 109 милиона лева. За да се покрие дефицитът трябва да влезем в НС за актуализация на бюджета на НЗОК и да зависим от депутатите, обяви шефът на НЗОК.
Според нея 2014 година ще бъде още по-тежка година за Касата и в нея трябва да се навлезе без дефицит.
Тодорова изтъкна още, че излишък, който може да бъде пренасочен има само в административните дейности.

Стана ясно, че основно желание на шефа на Касата е тя да бъде върната към статут на обществена институция. Румяна Тодорова поясни, че вече е говорила по въпроса с някои депутати преди да излязат в отпуск.

Според нея в Касата има и тежък организационен проблем, което допълнително спомага за безредието в институцията. Част от служителите се водят като държавни, а останалите са на обществен договор, като така се получава парадоксът, че има секретарки със заплати от 1300 лева, а лекари със заплата от 900 лева.
Законът е така структуриран, че аз не мога да направя нищо, оплака се Тодорова.

Тя алармира още, че е получила редица жалби за нарушения от страна на болнични заведения при лечение на онкоболни. Оказа се, че болниците усвояват от Касата пари за изследвания на своите пациенти, но въпреки това ги карат да търсят направления от лекуващите лекари за същите тези изследвания, тоест те се заплащат двукратно.

Тодорова обеща, че съвсем скоро ще стартира проверка по въпроса заедно с Агенцията по медицински одит. Анализът на ситуацията в болниците трябва да бъде на качество, тъй като на хартия всичко изглежда перфектно, реалността обаче е друга, поясни Тодорова.
Според нея е важно пациентът да влезе в ролята на контрольор и да се популяризира електронното здравеопазване.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини