САЩ и Русия се разбраха за унищожаване на химическото оръжие на Сирия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери са съгласували план за действие за елиминирането на сирийското химическо оръжие, предаде РИА Новости. Планът на Русия и САЩ предполага бързото унищожение на химическото оръжие в Сирия. Сирия трябва да представи детайли за програмата си за химически оръжия в рамките на една седмица.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е склонен да даде шанс на дипломацията да помогне за разрешаването на сирийската криза, но предупреди, че възможността за военни действия все още е в дневния ред, предаде АФП.

Американският държавен секретар Джон Кери и неговият руски колега започнаха преговори след изненадващата инициатива на Москва за финансирането на споразумение за елиминирането на химическите оръжия на сирийския президент Башар Асад.

„Трябва да видим конкретни действия, които да докажат сериозността на Асад относно предаването на своите химически оръжия”, каза Обама в своето седмично обръщение.

„И тъй като този план се появи само с благонадеждната заплаха от американски военни действия, ние ще поддържаме нашето военно присъствие в региона, за да запазим натиска върху режима на Асад”, посочи американският президент, пише Блиц.

Източник: http://www.petel.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини