Чужди инвеститори искат да строят лифт за милиони между Смолян и Пампорово

Гръцки представители на международна английска компания, която инвестира в строителство на туристическа инфраструктура, се срещнаха с на община Смолян Николай Мелемов, за да проучат възможностите за изграждането на кабинков лифт между областния град и курорта.

Идеята е въженото транспортно съоръжение да минава през курортната местност Райковски ливади към Пампорово.

Подобна инвестиция, за близо 4 милиарда евро, вече е направена в зимен курорт в Швейцария, поясни пред местната власт Христос Калкидис, мениджър  на компанията за Европа и специалист в този тип инвестиции.

Компанията иска да направи инвестиция от подобен мащаб и в района на Пампорово.  „Радвам се, че има инвеститорски интерес и община Смолян, и аз като кмет, ще окажем пълно съдействие, за да реализираме този проект. Ще бъдем коректни партньори”,  обобщи Мелемов.

Всъщност идеята за транспортна връзка по въздух между града и курорта е много стара, но нищо не е направено заради липса на финансиране.

Градоначалникът поясни,че има проект от 2006 година, който може да се промени и оптимизира.

 „Моето мнение е добро за този проект. Ако реализацията му стане факт, 90 % от работещите ще са от вашата община”, обобщи след едночасовата среща гръцкият представител на инвеститорите Калкидис и покани Мелемов  на работно посещение в швейцарския курорт, за да види как изглежда на практика подобна инвестиция.

Двете страни се договориха да започнат и конкретни действия, като първо трябва на английски да се изпрати проектното предложение и необходимата документация, след което предстоят още срещи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини