Радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" заля шестима работници

Шестима работници в авариралата АЕЦ "Фукушима" са имали досег с радиоактивна вода, изтекла при отстраняването на тръба за пречистване на водата в централата, съобщава Ройтерс.

Инцидентът е станал, докато един от служителите се е опитвал да демонтира тръба, която е свързана със система за премахване на солта от хилядите тонове вода, която операторът ТЕПКО изпомпва в повредените реактори във "Фукушима". 

Вчера пък за пръв път след избухването на ядрената криза фермери възобновиха отглеждането на ориз в полетата в радиус от 20 километра от авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима-1".

След като премине през инспекции за наличие на радиация, част от оризовата реколта ще стане част от правителствения запас, а останалата част ще бъде продавана директно на потребителите в региона Канто.

Над половината жители на региона Миякоджи, който се намира в 20-километровата зона около централата, са фермери. Тази местност бе обявена за „район, подготвящ се за отмяна на нареждането за евакуация" и там дейностите по обеззаразяване бяха завършени през юни тази година, но засега едва 20% от жителите са се завърнали по домовете си.

Източник: cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини