Унгарският Кишпещ показа на Смолян как отоплява градския басейн с възобновяема енергия

Делегацията от Смолян на срещата на побратимените градове в Кишпещ

„Активно гражданско развитие чрез побратимяване“. Под този надслов унгарският град Кишпещ  събра побратимените си градове и общини от България,Хърватия и Полша.

74 гости се включиха в двудневната конференция, организирана от Община Кишпещ с финансовата подкрепа на програма „Европа за гражданите“ – Мярка „Срещи  на граждани от побратимени градове“. Водената от секретаря на община Смолян Момчил Николов делегация, бе от общински съветници и ръководители на културни, и образователни институции в родопския град.

Гости и домакини обмениха опит и дискутираха теми от общ интерес за развитието на общините. Показани бяха добри практики от изпълнени проекти в програмен период  2007-2013г., а сред интересните теми бяха доброволчеството и възобновяемите енергийни източници.

Делегациите посетиха две училища в побратимената унгарска община, които имат сериозни постижения и иновативни идеи за развитие.

Сред най-интересните реализирани вече добри практики беше как за функционирането на градския басейн са използвани възобновяеми енергийни източници. Община Кишпещ показа и постиженията си в подобряването на градската среда в квартала. Гостоприемните домакини организираха и автобусна обиколка на забележителностите на Будапеща.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини