Заради серния диоксид: Търсят ново място на измервателна станция в Димитровград

Станцията, която замерва качеството на въздуха в Димитровград се намира зад сградата на ПМГ "Ив.Вазов"

Община Димитровград обмисля възможността да премести станцията, която замерва чистотата на въздуха над гарда, намираща се зад сградата на ПМГ "Ив.Вазов".

Не е изключено, подаваните от нея данни за съдържанието на серен диоксид във въздуха да са грешни, което да предизвиква излишна паника в населението. Причината е в промяна на условията, в които е било поставено съоръжението при построяването му преди 20 години - дървета, нови сгради наоколо, засилен автомобилен поток.

Това заяви пред Dimitrovgrad.bgvesti.net кметът на Общината Иво Димов. Потърсихме го за коментар след нови сигнали, които получихме днес за обгазяване на града.

Както писахме, вчера в два последователни часа отново имаше завишение на стойностите на серен диоксид, което предизвика вълна от недоволство у хората. Официално становище от РИОСВ -Хасково нямаше, защото такова се дава само при обгазяване в три последователни часа

В началото на тази седмица Иво Димов е провел среща с Регионалната еко инспекция в Хасково и ръководството на ТЕЦ-3, от където се предполага, че идва наднорменото замърсяване с този газ.

Съставен е протокол, който е изпратен до Министерството на околната среда с искане за промяна местоположението на измервателната станция. По думите на кмета, съоръжението, следящо чистотата на въздуха трябва да се премести на ново място, където има повече въздушни течения, например зад сградата на Общината. Предстои да бъде предложен подходящ терен. Едва след съгласие от МОСВ, може да се предприеме промяна на мястото, смята димитровградският кмет.

В същото време от ТЕЦ-3 са изявили желание да закупят газов анализатор, който да бъде поставен в другия край на Димитровград. Така информацията за състоянието на въздуха ще се засича от два независими източника, смята Димов. Според него, димитровградчани са чувствителни на тема замърсяване със серен диоксид, затова трябва да се търси решение на проблема по-бързо.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини