За празника на Смолян показват сребърната сабя на Освободителя на Родопите полк.Владимир Серафимов

Портрет на полк.Владимир Серафимов от смолянския художник Анастас Стайков

Специален паметен кът, посветен  на полковник Владимир Серафимов и Освобождението на Родопите, подреждат Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Художествената галерия.

Автентичните културни ценности от фондовете на музея и галерията  ще бъдат изложени на 21 октомври от 10 до 14 часа пред сесийната зала в община Смолян.  Историческият музей ще покаже граждански и воински отличия, грамоти и оригинални снимки на героя от Родопската Шипка, а Художествената галерия - портрет на полковник Серафимов  от  Анастас Стайков.

Кметството на село Полковник Серафимово предоставя за тематичния бутиков показ юнкерската сабя на обичания от родопчани бележит военачалник.  Оръжието е сребърната казашка сабя, специалната награда, с която е награден от  преподавателите  във Военното училище в София / руски офицери/ за отлични военни познания и умения. С нея не се разделя до края на офицерския си път. Личното оръжие на полковника е подарено от неговите наследници на родопското село, увековечило името му. като съпътстваща проява на Кръглата маса „Спорно и безспорно в оценките на Илинденско-Преображенското въстание в Средните Родопи“.  

В музейните фондове се пазят 13 воински и граждански отличия на Освободителя на Родопите, които са предадени от най-малката дъщеря на полковника Лиляна Тотева, заедно със снимки и документи по повод годишнината от Балканската война през 1972 година.

СмолянБГвести

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини