Освободителят на Родопите отказал генералски пагони, поискал само родопчани да го помнят

 Смолян почете подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужие със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов.

Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе председателят на Общинския съвет Филип Топов, припомняйки заветните думи на изключителния пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”.

57  юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха, а паметникът на Родопската Шипка е съхранил костите им.

Много години след победата, когато полк.Серафимов е на 72 години,  от военното министерство гузни, че не са го произвели в генералски чин, решават да го наградят с орден за храброст и генералски пагони.  Комисия отива при него при   честванията на връх Средногорец, а той им отговаря:

„ Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи,  вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София, за които никой не е чувал и не помни”.

За да се поклонят пред подвига на героите  дойдоха  депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, Димитър Аврамов, областният управител Димитър Кръстанов, кметът на Смолян Николай Мелемов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини