БЛС: Лекарите готови да протестират ефективно

Българският лекарски съюз постави ултиматум на държавата. Лекарите ще протестират ефективно, ако до 8 ноември не бъдат гарантирани плащанията за болниците и бюджетът на касата не бъде увеличен.

Здравният министър д-р Таня Андреева призова лекарите да не предприемат крайни мерки. По думите й на болниците ще бъде платено на 100% през януари - за септември, октомври и ноември ще бъдат изплатени 80%..

Общественият съвет в здравеопазването се обедини около позицията, че държавата е най-големият длъжник на здравни вноски, съобщи БНТ.

Отговорност за несъбраните пари трябва да носи Агенцията по приходите, смятат от Българската стопанска камара.

От пет години държавата плаща една и съща вноска за хората, които трябва да осигурява. Което, според БСК, означава, че тя не е функция на заплатите на осигурените, на техните пенсии или на изменението на минималната работна заплата.

"А тя трябва да бъде функция съгласно закона - тоест държавата е първият нарушител на законовите разпоредби за здравно осигуряване", подчерта председателят на БСК Божидар Данев.

Освен това, според сметките на Обществения съвет днес, държавата не плаща за всички. Вноската само за пенсионери и деца е 970 милиона, а за всички би трябвало да е милиард и половина.

"Тоест държавата от деветте групи практически осигурява две. За другите не плаща и един лев. И в същото време държавата казва - има дефицит, има преразход за болници за лекарства, тоест за лечението на хората, които тя не осигурява, има преразход", коментира д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС.

Затова лекарите не приемат да им се поставят условия и частично плащане. Смятат, че управляващите трябва веднага да отделят пари от бюджета, за да се доплати на болниците за септември.

За следващата година държавата да увеличи вноските си поне със 100 милиона лева и да направи промени в закона, с които ваксините и интензивните грижи да станат отново ангажимент на Здравното министерство.

Иначе лекарите излизат на протест.

"Ефективни протести ще има. По-скоро към момента задържаме тези протести, но нека да дадем поне една седмица време на ръководещите страната да намерят изход от ситуацията", обясни д-р Райчинов.

Според работодателите, НАП също трябва да носи отговорност за несъбраните си вземания. В момента, например, има около 200 хиляди българи, които са декларирали здравни вноски, но не са платили.

Не стига това, ами бюджетът на държавата продължава да се храни със здравни вноски.
"Например сега парите, приходите, които сега се събират месец януари, които са от 2013 година, не се връщат в Здравната каса. Разполага с тях бюджетът", поясни Божидар Данев.

Столичната колегия на БЛС призова работещите в софийските болници да излязат на предупредителен 30-минутен протест на 1 ноември от 12.30 ч.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини