Ветерани от спецслужби и медалистка от Сеул отвличали деца

Италианските карабинери разбиха международна мрежа за отвличане на деца, за попечителството над които родителите спорят. В мрежата са участвали бивши наемници от специални служби и известна спортистка.

Разследването позволило да се възстанови структурата на международната организация, чиято дейност се прикривала зад норвежката агенция за сигурност "Ей Би Пи уърлд груп" (ABP World Group), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тя била съставена от ветерани от специалните служби на армии от цял свят, се съобщава в комюникето на италианските карабинери в Палермо.

"Сред предлаганите от организацията услуги било "връщането" на деца, оспорвани от родители от различни националности", добавят оттам.

Някои родители са били готови да платят десетки хиляди евро, за да си върнат детето, "дори с опасност за живота му".

Първата операция е проведена през октомври 2012 г., когато командос отвлякъл дете от Тунис и го завел в Норвегия, преминавайки през Палермо.

Втората се провалила, защото заподозрените вече били наблюдавани от различни полицейски служби.

Двама шведи са били арестувани в Тунис, преди да успеят да отвлекат друго дете.

Базата на операцията пак е била в Палермо, където са арестувани трима италианци и украинката Лариса Москаленко, която живее в Италия. Тя е носителка на бронзов медал по ветроходство на олимпийските игри през 1988 г. в Сеул. В Италия е ръководела фирма за плавателни съдове, като е осигурявала транспорта на членовете на бандата.

Благодарение на арестите са спрени четири други отвличания.

Италия е издала и заповеди за ареста на двама норвежци и един швед.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини