Властта намери 30 млн. лв. за болниците

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че са осигурени допълнително 30 милиона лева за болниците, с които да бъдат платени заплатите на персонала за ноември и декември, както и най-належащите разходи.

Пред журналисти в парламента, Чобанов допълни, че притесненията, че за декември болниците няма да могат да платят дори заплати, в момента не стоят на дневен ред, съобщи "Фокус".

Бюджетът е бил разчетен за 10 месеца с ясното съзнание, че няма да стигне. Мислим за решение и за още допълнителен ресурс”, посочи той.

Финансовият министър допълни, че се надява да няма лекарски протести. Той обаче не уточни откъде са взети допълнителните средства, за които преди дни лично премиерът Пламен Орешарски пое ангажимент да бъдат намерени след среща с шефа на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Петър Чобанов каза още, че ще инициира среща с БЛС, след като съсловната организация постави ултиматум за ефективен национален протест, ако до 8 ноември не бъдат гарантирани плащанията за болниците и бюджетът на касата не бъде увеличен.

Следващата година е много важно да се направят промени в посока повишаване на ефективността на изразходване на средства в системата, тъй като не може постоянно да сме в ситуация в НЗОК да влизат повече пари и те да не стигат”, заяви Чобанов.

Управителят на НЗОК: Сметките ни са на нула


Само няколко часа преди изявлението на финансовия министър, шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова заяви пред БНТ, че държавата няма откъде да извади парите за дофинансирането на болниците на този етап.

По думите й за първи път зад гърба си НЗОК няма никакви средства, а всичките й сметки са на нула. Според Тодорова обаче с отпусканите 80% всяко здравно заведение може да оцелее, като даде заплатите на своите служители и се разплати с някои доставчици.

"Касата прави максимално, когато обаче парите в касата свършат - тя няма какво да разпределя", категорична бе Тодорова.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини