Отмениха обществената поръчка за сметосъбирането в община Димитровград

КЗК отмени обществената поръчка за сметосъбирането на Димитровград

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Димитровград за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, поддържане на паркове, зелени площи и озеленяване на територията на община Димитровград, ликвидиране на микросметища и почистване на коритата на дерета и реки на територията на община Димитровград“.Процедурата бе обявена през август т. г., но бе обжалвана от фирмите „Грийн партнърс – БКС” и „ВОЛФ МИЛЕНИУМ”. Причината е заложени дискриминационни условия при обявяване на обществената поръчка.

Производството установи няколко незаконосъобразни условия в документацията за участие. На първо място, проучването показа, че в предмета на обжалваната поръчка неправилно са включени различни по вид дейности, които могат да бъдат предмет на самостоятелни процедури за възлагане на обществени поръчки.

Смесването на различни видове стопанска дейност създава необосновани ограничения пред потенциалните участници, тъй като възложителят ограничава участниците само до такива, представляващи обединения.

Предвид това, при новото откриване на процедурата, ако бъдат включени същите по вид стопански дейности, възложителят следва да ги обособи в отделни позиции, като даде възможност на потенциалните участници да подават оферти за всяка обособена позиция поотделно.

КЗК счита за неясно изискването участниците да представят „Копие от документа за регистрация или ЕИК, когато участникът е ЮЛ или ЕТ. В случаите, при които не е представен ЕИК, участниците да прилагат към своите оферти удостоверения за актуално състояние, като не отпада задължението за представяне на доказателства за регистрация. Съгласно закона, ако е посочен ЕИК, съдът, държавните и др. органи, вкл. банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър. При новото откриване на процедурата констатираната неяснота следва да се отстрани. 

Също така Комисията намира за дискриминационно условието, според което участниците следва да разполагат с материално-техническа база на територията на Димитровград или на разстояние до 15 км. от града.  Формулирането на изискването препятства участието на лица, разполагащи с опит, кадрова и техническа обезпеченост за изпълнение на предмета на поръчката, които са в състояние да предложат необходимата организационна схема, но с база на различно отстояние. В случая въвеждането на такова техническо изискване е неоправдано, тъй като липсва специфична технология за изпълнение, която да налага ресурсът на изпълнителя да е на определено разстояние от мястото на изпълнение.

На следващо място проучването установи, че в методиката възложителят не определил ясно условията за получаване на максималния брой точки – 120. Не е конкретизирано какво се има предвид под „пълно и детайлно описание на организацията”. По същия начин неясно са разписани и условията за получаване на 60 точки.

В методиката също така е допусната аритметична грешка при сумиране на максималния брой точки, които следва да получат участниците при финансовата оценка. С оглед точното прилагане на формулите и формалния характер на правилата, регулиращи отношенията във връзка с възлагането на обществените поръчки, констатираната аритметична грешка следва да се отстрани при новото откриване на процедурата.

 Източник: http://www.cpc.bg/

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини