Раздават кучета мечкоборци в Родопите

Никола Сираков,който гледа 20 овце,първи си взе пале.Кръсти го Шаро.

Екоинспекцията в Смолян раздаде безплатно на стопани от региона овчарски кучета, които да пазят стадата им от нападения на мечки.

Палетата се предоставят на тези, които са заявили, че ги искат, и са били одобрени като собственици на стада. Общо по проекта ще бъдат раздадени 30 кучета, последните 10 - през следващата година. Кученцата се доставят от развъдници в страната, казаха от екоинспекцията. За всяко от тях тя е платила по 500 лв.
Палетата се дават обезпаризитени, ваксинирани, с микрочип и паспорт. Те са взети малки, за да бъдат приучени да станат мечкоборци.

"Имах овчарско куче, но остаря и сега, като ги дават безплатно, реших да взема едно да пази стадото. Поне година ще трябва да го обучавам и да свиква с овцете. Кръстих го вече Шаро", каза 61-годишният Никола Свирков, който има 20 овце и се появи първи да си вземе пале.


Проектът на смолянската екоинспекция, по който са плащани кучетата, е свързан с дейности с мечките. Той е 3-годишен и е на стойност 1 866 462 лв. По него екоинспекцията се сдоби с две нови клетки за проблемни мечки и джип "Форд рейнджър".

По проекта ще бъдат осигурени 150 електропастира и 500 спрея, които ще се раздават безплатно на населението. Ще се правят и горскоплодни насаждения и дивечови ниви като естествена хранителна база, която да отдалечи мечките от населените места.

автор: Валентин Хаджиев, снимки: 24 часа онлайн
 
Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини