Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите призова държавата да реши проблемите в Пампорово с незаконния лифт

От БХРА подкрепят  „Пампорово“АД

С настояване държавата да реши проблема с „Пампорово“АД , Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изпрати писмо до  премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева и министрите на земеделието и инвестиционното проектиране  Димитър Греков и Иван Данов, както и до Националния омбудсман Константин Пенчев.

„Курортът Пампорово е атакуван в навечерието на зимния туристически сезон и е жертва на постоянни атаки и спекулации от страна на „знайни и незнайни организации“, пише в писмото, подкрепено от всички регионални структури  на асоциацията в цялата страна, сред които София, Велико Търново, Варна, Слънчев бряг, Златни пясъци, Банско, Чепеларе и Смолян и много други.

Браншовата асоциация официално декларира, че ако държавната власт не намери трайно  решение на проблема в курорта, свързан със строителството на 4 седалковия лифт в местността Двата моста, ще предприеме допълнителни действия в подкрепа на реконструирането на влека в лифт и в защита на инвеститора на  обекта „Пампорово“АД.

БХРА призовават държавните институции да проявят воля и желание, за да отпаднат административните пречки  за въвеждането в експлоатация новия лифт в Пампорово в местността Двата моста“.  Новият лифт, който стана предмет на скандали и редица проверки от институции, включително и прокурорски, значително ще  облекчи  целия скиорски трафик на територията на курорта и е ключово за развитието,  както на дестинацията като цяло, така и на  малкия и среден бизнес в Смолянска област. Това са част от аргументите на асоциацията, която застана плътно зад дружеството. В декларацията се подчертава и пълната подкрепа на БАХР към курорта и фирмата, стопанисваща ски съоръженията, и изтъква огромният й принос за развитието на зимния туризъм в България.

„Държавата не само трябва да изисква от дружествата, които оперират със ски зоните да изпълняват задълженията си, но и да създаде условия за развитието на зимния туризъм“ , настояват от асоциацията и допълват, че това е „нещо, което определено не се случва от много години насам, което е видно от официалната позиция по казуса с лифта на „Пампорово“АД в местността Двата моста“.

Писмото се изтъква и че благодарение на инвестициите на фирмата през последните години, курортът се завърна на картата на ски туризма в Източна Европа, и не само възвърна туристическите си пазари, но и привлича нови, ежегодно печелейки международни награди за качество.

Като доказателство се цитират и последните статистически данни от зимен сезон 2013г., според които Пампорово е на първо място по брой реализирани нощувки от българи-98 382 при ръст от 18.3%, а 7.4% е ръстът на нощувките от чужденци.

Припомняме, че скандалът с фирмата, собственост на Цветелина Бориславова, набра сила през последните две седмици.

Експертите от Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция по горите са констатирали сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и разрешена с издадените позволителни.

От Министерство на земеделието съобщиха, че горски територии са ползвани незаконно-  осъществено е изкореняване на пънове, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски пистите и е променено предназначението им. При проверката също така е било  установено, че изградената нова въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек "Помагалски", собственост на "Пампорово" АД, е в нарушение на разпоредбите на Закона за горите.

Установено било  и строителство на съоръжение за изкуствен сняг по протежение на цялата дължина на ски писта "Европейска" - от връх "Снежанка" до м. "Двата моста", като част от него попада в държавна горска територия и е изградено в нарушение на разпоредбите на Закона за горите. За всички констатирани нарушения, РДГ - Смолян е сигнализирала Районната прокуратура в града и Регионален отдел "Национален строителен контрол" - Смолян. Незаконно строителство от страна на "Пампорово" АД няма, подмяната на стария влек е легална, защото необходимите разрешения ги има от време оно и промени са направени по вече съществуващо трасе, заяви в интервю за БНТ собственикът на дружеството Цветелина Бориславова

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини