Срути се мол в Рига. Много загинали и ранени

Броят на загиналите от рухването на покрива и две стени на търговския център в Рига нараства. Те вече са 18 души, като данните за открити нови жертви се променят непрекъснато.

Сред жертвите има и трима спасители. Ранени са били 36 души, от тях 28 са откарани в болница, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА, цитирайки латвийската пожарно-спасителна служба. Голяма част от ранените са в тежко състоние, съобщи РИА Новости. Продължава издирването на десетки под развалините.

Латвийският държавен кръвен център призова всички граждани да дарят кръв за пострадалите.

Вчера вечерта, към 18 часа местно време, е рухнала една от стените на сградата и покривът. По-късно, когато започнало разчистването на терена, се срутила още една стена.
Площта на срутването е около 500 квадратни метра.

На мястото на трагедията работят около 400 спасители и полицаи. Докарана е допълнителна техника, за да се премахнат преградите, които не позволяват да се стигне до места, където се предполага, че може да има затрупани хора, вероятно около 30 души.

Специалисти предупреждават, че при разчистването не трябва да се действа прибързано, тъй като отстраняването на една плоча може да доведе до рухване на цялата конструкция, а под нея още има хора.

Пристигналият на местопроизшествието заместник-кмет на Рига Андрис Америкс не потвърдил информацията за евентуален взрив в търговския център.

По думите му, сградата е рухнала като "къща от карти" и от търговския център практически нищо не е останало.

„Ние сме потресени и шокирани от случилото се. Това е огромно нещастие за всички нас”, се посочва в прессъобщение на собственика на сградата, компанията „Максима Литва”, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини