Затвориха плувния басейн в 7 СОУ заради спорове за пари и фактури

Ръководството на община Смолян взе решение  да затвори през зимния период басейна в Седмо СОУ „Отец Паисий”. След проведени няколко срещи с Плувния клуб- Смолян /ПК/  и ръководството на училище стана ясно, че между тях има неизяснени спорове, в които неоснователно се забърква и община Смолян, посочи секретарят Момчил Николов.

Той и гл.финансист Венера Аръчкова са участвали във всички срещи, тъй като единственото плувно съоръжение в Смолян е  публична общинска собственост и със заповед на Кмета школото има правомощия за стопанисване,  управление и отдаване под наем. Между Плувния клуб   и Седмо СОУ има сключен договор за наем в размер на 100 лв. месечно, като клубът  поема разноските за ел.енергия, вода и газ за отопление.

Сега обаче се водзи лют спор за сметки и фактури-от клуба твърдят,  че училището им начислява са по- големи суми за ток и вода. Предоставените справки показват, че при 0,26-0,30  лв. за киловат, префактурираната цена, която трябвало да плащат наемателите е от  0,30-0,39 лв. за киловат.

Обяснението от училището е, че разликата се получава заради ползваната нощна енергия и сумата „Достъп на ел.енергия", която в общата фактура не е  включена.  Има и съществени разлики между  фактурите за изразходвано количество газ и показанията  на измервателния уред. По справка от училището към месец октомври задълженията на ПК са около 23 хиляди лева, от тях около 6 300 са платени. 

Събраните средства от такси са в размер на 7000 лв.  Училището дължи от 2009 г. сумата от  150 776 лв. за гориво към Топлоцентралата. За да не бъде взета цялата сума от  Делегираните държавни дейности- функция „Образование” и да отида за покриване на този дълг, директорите на училища от Общината се обединиха и отделиха от  резерва  10 000 лева, с които да покрият част от задълженията на Седмо СОУ, обясни Аръчкова .

Общината подпомага  и функционирането на басейна  с 6 000 лв.  и с персонал, който се занимава с почистване на басейна, поддръжка на парната инсталация и медицинско обслужване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини