С водосвет и първо " мятане" откриха база за спортен риболов край Соколовци

Днес любителите на спортния риболов се сдобиха с още една възможност да хвърлят въдици и да  утолят страстта към тихия спорт.

В мразовития 13 декември, в добро настроение и без капка фатален страх от култовата комбинация „петък-13-ти“, лентата на новата база край Соколовци, прерязаха областният управител инж. Димитър Кръстанов, собственикът на базата Тодор Тодоров и Мардик Папазян, по чиято инженерна идея е направен мини водоема край родопското село.

Преди това обаче отец Николай Рангелов от Момчиловци отслужи водосвет за здраве и берекет, а след молитвата тържеството продължи с родопски песени и каба гайда.

Специално за откриването в дебелия лед бяха изрязани дупки, за да могат първите гости да хвърлят въдици и със специална стръв да примамят планинската пъстърва.

„Ако не ви плаши студът, но пък не сте фен на ските, риболовът тук е възможност да си хванете рибата сами, да си я изпечете и хапнете с мерак“, обяснява идеята собственикът на базата Тодор Тодоров.

Тя се намира на изхода от Соколовци, по посока Рожен и ще работи целогодишно за всички любители на риболова. През зимния сезон тя ще бъде отворена от 10.00ч. до 17ч. , а през останалото време ще отваря рано и ще работи докато има мераклии да мятат въдици, обясни управителят на базата Илия Бушев.  Край обекта е осигурен и малък паркинг с около 15 места.

За сега водоемът е зарибен с близо 640 броя пъстърва, а на пролет ще се хвърлят и други сладководни видове- със сом и шаран, обясни още Илия Бушев.  Достъпът  до рибарския оазис е напълно безплатен за всеки мераклия да мята въдица-без входни такси и без наем за пълното рибарско оборудване, което може да се ползва на място. Осигурени са поне среден клас въдица, кепчета и стръв. Всеки ще заплаща единствено това, което е уловил, като килограм пъстърва струва 9.80лв.Такъмите и стръвта са от домакините, а рибата е достойна за марката „екологична“ по родопски. Водоемът е завирен с близо 1000 куб. метра чиста планинска вода, като над базата в продължение на километри няма никаква битова или друга дейност, а резултатите от лабораторните проби са повече от екологични като показатели.

Край изкуственото езеро е направена и малка база за отдих, а под заслона освен кафе, биричка или сгряваща напитка, гостите могат да ползват и барбекю, на което да метнат в жаравата току що уловената риба.

През пролетта се планира и разширяване на базата с кът за детски игри –люлка,пързалка и катерушка, за да се превърне мястото в подходящо място за семеен отдих през уикенда.  За начинаещите в майсторлъка на риболова ще има и лицензиран инструктор, който ще може да научи дори малчуганите как се закачва стръвта и се примамва иначе хитрата планинска пъстърва.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини